Хиљаде летова отказано је у САД након што су прогностичари упозорили на "потенцијално штетне утицаје у централним и источним" деловима земље, који ће довести до великих поремећаја у путовањима и комуналним услугама током сезоне празника.

Говорећи о потенцијалној "циклон бомби", председник САД Џозеф Бајден рекао је у Белој кући да то није као снежни дан када сте били дете.

"Ово је озбиљна ствар", упозорава Бајден, преноси Гуардиан.

Циклон бомбе настаје када атмосферски притисак врло брзо опадне у јакој олуји. Прогностичари су очекивали да ће се то догодити у близини Великих језера, појачавајући ветрове и стварајући мећаве.

 

 

Око 200 милиона људи у 48 држава упозорено је на екстремне временске услове, рекао је Боб Оравец, прогностичар Националне метеоролошке службе (НВС) у Колеџ Парку у Мериленду.

Најмање 4.400 летова је отказано, наводи Реутерс, што је пореметило планове за одмор широм земље.

НВС наводи да ће "снажна зимска олуја произвести широко распрострањене реметилачке и потенцијално штетне утицаје широм централних и источних делова Сједињених Држава".

Предвиђа се да ће "рекордна хладноћа и хладноћа опасна по живот над Великим равницама до петка захватити источну половину нације", уз "значајну кишу која је могућа у деловима западног Орегона и државе Вашингтон" од четвртка увече.

Температуре у паду које изазивају хаос широм САД и Канаде могу довести до промрзлина на голој кожи за само пет до 10 минута, упозоравају стручњаци, преноси ББЦ.

Национална метеоролошка служба (НВС) саопштила је да су температуре од -45 степени и више могуц́е до краја ове недеље у неким деловима земље.

Они су упозорили да ц́е чак и у главним областима метроа, као што је град Дес Моинес, Ајова, промрзлине представљати велику опасност.

Промрзлине настају када је проток крви смањен, често у екстремитетима као што су нос и образи или прсти на рукама и ногама. Недостатак топле крви може довести до замрзавања ткива и пуцања, а у неким случајевима и ампутације.

Градоначелник Портланда Тед Вилер прогласио је ванредно стање.

Крис Вос, директор за управљање ванредним ситуацијама у округу Мултномах, рекао је да је његова највећа брига нагли пад температуре који се очекује у региону где је нижа од -4 степена неуобичајена. Уз хладноћу ветра, они који живе на улици могли би да доживе температуре које су испод нуле, рекао је Вос.

 

 

"Мислим да у мојих седам и по година живота на северозападу Пацифика, а посебно овде у мојој локалној области, не сећам се конкретног случаја када бих могао да се сетим овако ниске температуре... Ово апсолутно не треба схватати олако", рекао је Вос.

Према НВС-у, очекује се да ће "велики и аномални олујни систем" произвести "мноштво временских опасности до почетка викенда", укључујући "јаке снежне падавине, јаке ветрове и опасно ниске температуре".

- На челу импресивног временског обрасца налази се опасна и рекордна хладна ваздушна маса након снажног арктичког хладног фронта који понире ка југу - , наводи НСВ.

Фото: Профимедиа

 

Екстремно време поклопило се са почетком сезоне празничних путовања која је постала једна од најпрометнијих у последњих неколико деценија, јер се путовања враћају на нивое од пре пандемије ковида 19.

Метеоролози су упозорили да би снежна мећава могла да донесе најхладнији Божић за 40 година.