Међутим, у историји је уписано и неколико владара који су најкраће владали. Од неколико минута, до неколико дана, ово су владари са најкраћим стажом:

Три папе у две недеље

Папа Сикст Пети је умро 1590. године и изабран је Папа Урбан Седми за његовог наследника.

Фото: Википедија

 

Много се очекивало од њега и стварно се чинило да ће он и донети стабилност и просперитет грађанима Рима. Међутим, владавина се прекинула само 13 дана касније када је се он разболео и преминуо.

Двадесетоминутна власт

Шарл Десети је био последњи краљ који је носио титулу краља Француске и Наваре. Владао је од 1824. године до јулске револуције 1830. године.

Фото: Википедија

 

Народ га је приморао да се одрекне трона, он је то и учинио. На престо је ступио његов син Луј Антоан, он се после само двадесет минута одрекао трона и препустио га изабранику револуционара Луј-Филипу.

Краљица са најмањим стажом

Син Хенрија Осмог умире млад, важио је за болесног и слабашног. Многи су се плашили да власт не припадне Крвавој Мери, католкињи у протестантском свету.

Фото: Википедија

 

Ипак, завера на двору је омогућила да Џејн Греј ступи на трон. Она није имала подршку народа и после само 9 дана је велика војска Крваве Мери преузела власт. Џејн Греј је у Лондон тауеру убијена мање од годину дана касније.

Држао најдужи говор, а најкраће владао

Вилијам Хенри Харисон је девети председник Сједињених Америчких Држава који је преминуо након само недељу дана обављања ове функције.

Фото: Википедија

 

Постоје две теорије његове преране смрти, једна је да је док је држао говор - најдужи инаугурациони говор у историји - на невероватно ниским температурама зарадио упалу плућа и подлегао болести. Друга теорија каже да је умро од последица тровања канализационом водом која је загадила пијаћу у Белој Кући.

Мистерија црвених пилула

Четрнаести цар династије Минг Таичанг је дошао на власт 1620. године, а врло брзо се и разболео. Његов дворјанин понудио црвене пилуле које су требале да излече болест.

Фото: Википедија

 

После прве се осећао много боље и охрабрен дејством, узео је још једну - следећег јутра је пронађен мртав након само 29 дана владавине.

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".