Банка Енглеске представила је новчанице са ликом британског краља Чарлса. Лик британског монарха наћи ће се на новчаницама од пет, десет, 20 и 50 фунти, а осим лика краља Чарлса, неће бити промена у постојећем дизајну, навели су из Банке Енглеске.

Додаје се да ће се лик краља наћи на аверсу новчанице, али и у малом провидном безбедносном жигу.

- Веома сам поносан што Банка представља изглед наших нових новчаница које ће носити лик краља Чарлса Трећег. Ово је значајан тренутак, пошто је краљ тек други монарх који ће се наћи на нашим новчаницама - рекао је Ендрју Бејли, гувернер Банке Енглеске. 

 

 

Нове новчанице у оптицају 2024. године 

Из Банке Енглеске су истакли да се очекује да ће нове новчанице бити пуштене у оптицај средином 2024. године, а да ће све новчанице са ликом краљице Елизабете која је преминула у септембру такође бити у употреби. Вредност новчаница са краљичиним ликом процењује се на 80 милијарди фунти.

Фото: Профимедиа

 

Бакингемска палата саопштава да ће новчанице са ликом новог британског монарха бити штампане само у случају да треба да замене оштећене постојеће и када постоји потреба за штампањем додатних средстава.

То значи да се старе новчанице неће постепено избацивати из оптицаја.

Разлог за ту одлуку је заштита животне средине, што не чуди с обзиром na то да је краљ Чарлс Трећи један од водећих еколошких активиста у свету и родоначелник модерног концепта производње здраве хране.

Краљица Елизабета Друга била је први британски монарх који се нашао на новчаницама фунте, а новчанице које се издају у Шкотској и Северној Ирској не садрже лик монарха.

Новчићи од 50 пенија са ликом краља Чарлса већ су пуштени у оптицај почетком децембра. 

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".