Новогодишња трпеза захтева посебну припрему за сваку домаћицу и домаћина. У наставку текста су само неке идеје шта спремити за ручак: 

Права српска гибаница

Састојци: 1 кг кора за гибаницу, 5 кашика кајмака, 1 кг белог младог сира, 5 јаја, 3-4 кашике масти, 2 шоље млека, масна павлака по жељи 

Све то добро измешати и по потреби посолити. Ставити више соли ако сир и кајмак нису много слани. Пробати укус надева да се види колико је слан.

Коре за гибаницу ставити у велику и дубоку тепсију и филовати претходно припремљеном смешом, ред кора па ред фила, све док не потрошите све коре и фил.

Права српска гибаница мора да буде дебела, тако да морате да нађете дубоку тепсију. Задњу кору премазати жуманцетом, избушити је виљушком и однети у шпорет на печење.

Пече се на 250 степени. После сат времена печења, српска (четничка) гибаница је спремна за послуживање.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Домаћи Рецепти

 

Телећа чорба по рецепту старих кувара

Састојци: 500г телећег меса од бута или врата, 1 главица црног лука, 1 веза зелени (2 шаргарепе, пашканат, першун), 1 корен целера, 2 кромпира, 1 дл уља, 2 кашике брашна, 2 дл киселе павлаке, 1 жуманце, со, бибер, лорбер, мало першуновог листа

Црни лук ситно исецкати, па издинстати на уљу. Додати месо исечено на коцкице (и кости, ако има), налити водом да огрезне и динстати на тихој ватри око сат времена. Додати поврће исецкано на коцкице, зачинити сољу и бибером, па налити око 2 л воде. Направити и запршку од две кашике брашна, па све заједно кувати још око пола сата.

Пред сервирање у готову чорбу умешати павлаку са умућеним жуманцетом и посути ситно сецканим першуном. По жељи, телећа чорба се може закиселити сирћетом или лимуновим соком.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/БеауТYберка

 

Главно јело

Говедина Строганов

Састојци: 500 г говеђег филеа, 1 главица црног лука, 250 г свежих шампињона, 1 кашика брашна, 1 кашика сенфа, 1 говеђа коцка за супу, 1 лимун, 2 кисела краставца, 125 мл киселе павлаке, уље, со и млевени црни бибер

Начин припреме: Филеу одстранимо масне делове, исечемо на танке дугуљасте парчиће, посолимо и побиберимо. Главицу црног лука исечемо на танке полукругове. Шампињоне исечемо на листове. Киселе краставце исечемо на полукругове.

У шерпи на загрејаном уљу пржимо парчиће меса. Испржено месо извадимо решеткастом кашиком и ставимо у чинију. У исту шерпу ставимо исечен црни лук и шампињоне да се прже. Посолимо, побиберимо и промешамо.

Вратимо парчиће меса у шерпу, додамо сенфи брашно. У другу шерпу, на шпорету, у проврелу воду ставимо коцку за супу. Супу додамо у шерпу са месом и промешамо. Додамо киселе краставце и оставимо садржину да се кува 30­ак минута.

Затим додамо сок од лимуна, павлаку, промешамо и склонимо шерпу са шпорета.

Јело је готово и оно се може сервирати уз претходно кувани пиринач. Уз ово јело препоручује се расхлађено квалитетно суво црвено вино.

Турски кромпир запечен са јогуртом

Састојци: 4-5 већих кромпира, 2 кашике уља, 2 кашике густог јогурта/грчки јогурт, 1 кашичице соли, 1/4 кашичице бибера или љуте паприке, пола кашичице менте, пола кашичице тамијана

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Моја мала кухиња

 

Ољуштите кромпир, исеците на кришке и прелијте јогуртом измешаним са зачинима, пише Лиса.рс.

 Пеците у плеху обложеном пек папиром, око 40 минута, на температури од 200 степени.

Мимоза салата са макаронама

Састојци: 300 г макарона, 3 кромпира, 200 г шунке, 200 г качкаваља, 3 јаја, 200 г мајонеза, 200 г киселе павлаке

 Све делити на три дела. На дно чиније поређати трећину макарона које сте претходно посолили по укусу. Преко тога изрендати обарен и зачињен кромпир и трећину рендане шунке.

Поређати колутове барених јаја, па преко ставити слој мајонеза, затим павлаку и качкаваљ.

Поновите још два пута, завршите качкаваљем и украсите ренданим јајима. Пре служења добро охладите.

Торта чоколадна збрка

Састојци: 4 јаја, 12 кашика брашна, 12 кашика млека, 12 кашика уља, 1 прашак за пециво, 3 кашике какаа.

Фил 1: 6 дл млека, 2 пудинга од чоколаде, 6 кашика шећера, 2 штангле чоколаде за кување, 1/4 маргарина, 100 г шећера у праху.

Фил 2: 100 г шлага, 4 кашике првог фила.

Припрема коре: Умутити 2 беланца са 6 кашика шећера, додати 2 жуманца и уље и млеко, па умутити. На крају додати 6 кашика брашна и пола прашка за пециво. У другој посуди поновити поступак и додати какао. У тепсију ставити пек папир па ишарати ове две смесе (сипати једну, па прошарати другом).

Пећи на 200 степени 15-ак минута. Печену кору извадити из тепсије и оставити да се охлади. Пресећи је на пола, а онда сваку половину пресећи по дебљини, да се добију 4 танке коре.

Припрема фила 1: Млеко ставити да проври. У другој посуди са мало млека размутити пудинг и шећер, па то закувати у проврелом млеку. Оставити да се охлади. Умутити маргарин са шећером, па додати у охлађен пудинг. Одвојити 4 кашике.

Припрема фила 2: Умутити 100 г шлага, па додати одвојене 4 кашике фила 1. Ставити прву кору па нанети фил 1, затим ставити другу, намазати филом 1 па филом 2, и поновити поступак са трећом кором. Поклопити четвртом кором. Другог фила ће остати довољно да се премаже торта, а затим декоришите умућеним шлагом.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Домаћи Рецепти

 

Богата баклава са орасима

Састојци: 1 кг готових јуфки (кора) за баклаву, 900 г млевених ораха, 100 г крупно сецканих ораха, 150 г шећера, 250 г путера и 100 мл уља.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Домаћи Рецепти

 

Припрема: Припремити прелив - сипајте шећер у лонац и прелијте га водом (да воде буде два прста изнад шећера). Кувајте око 20 минута на јачој ватри, може и мање, прелив не сме да буде превише густ. Густина треба да буде између сирупа и воде. У скуван прелив додајте лимун исечен на кришке. Оставите да одстоји, јер прелив мора добро да се охлади пре него што се њиме прелије баклава.

Исећи коре по мери плеха у којем ће се баклава пећи. Истопити путер на лаганој ватри, пазити да не промени боју и промешати га с уљем. У плех прво ставити три коре које треба премазати путером и уљем (нека ова смеса буде топла, то ће дати хрскавост кори), па на прве три коре ставити све сецкане орахе. Преко ставити две коре, па намазати смесом од путера и уља (можете смесу да ставите и на сваку кору), па посуту млевене орахе, које сте претходно помешали са 150 грама шећера. Понављајте поступак док не потрошите материјал.

На крају, баклаву покријте са три коре и то тако што сваку, након стављања, премажете путером, осим последње.Пре сечења, притисните баклаву длановима и изравнајте све. Баклаву потом сеците у облик дијаманта.

Ставите у рерну, прво десетак минута на 190 степени, док не добије светло смеђу боју, а онда 45 минута сушите на 150 степени. Ако вам се учини да ће бити превише тамна, покрите је алуминијском фолијом и наставите да печете. 

(Стил)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".