Дугмићи на рукавима имају дугу историју иза себе, а иако не постоји тачно објашњење, годинама владају две уобичајене теорије. Прво, то је војна теорија.

Ова прича о пореклу верује да су укључивање дугмади на војним блејзерима наредиле краљевске и политичке личности, попут краљице Елизабете и Наполеона Бонапартеа. Њихов наводни разлог за дугмад на рукавима био је да спрече војнике да користе своје рукаве као начин за чишћење носа, уста и рана.

Фото: Профимедиа

 

Моћне личности су наводно сматрале да трупе прљавих рукава не чине војску претећег или привлачног изгледа, па су дугмад била пришивена на крајеве рукава како би се спречило да војници покваре своје униформе. Дакле, према овој теорији, дугмад су коришћена да би се осигурало да војници буду чисти и да поштују своју униформу.

Друга идеја о пореклу дугмади на сакоима била је да се на тај начин олакшавају физички послови. Некада су јакне биле уобичајени одевни комад за мушкарце који су га свакодневно носили, не само ако су били у униформи или ишли на састанак.

Дакле, ова теорија сугерише да је укључивање дугмади било због тога што је јакне учинило приступачнијим и ослобађајућим за руке мушкарца када је обављао напорније активности. Подизање тешког терета у уским рукавима било је отежавајуће, тако да су дугмад омогућавала мушкарцима да могу да раде свој посао, а да се не осећају стегнуто.

Фото: Профимедиа

 

Осим тога, иако се дугмад и данас увелико налазе на крајевима рукава, можда сте приметили да нека дугмад немају рупу кроз коју треба да прођу.

Зашто је то тако? Захваљујући свету брзе моде, произвођачи су схватили да би се стављањем рупица за дугмиће, људи теже прилагодили одећи. Уколико су дугмићи “лажни”, свако може знатно лакше да скрати или сузи рукаве.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".