Свети Никола је највећа српска слава и уобичајено се каже пола Србије слави, а друга половина иде у госте". Свети Никола се сматра заштитником деце, учених људи, трговаца, морепловаца и путника.

Рођен је на почетку четвртог века након Христа у азијском делу Турске, у покрајини Ликији. Његови родитељи су били имућни, али он то није користио. Према свим легендама и постојећим подацима, Никола је одувек био врло скроман, али и понизан, што се огледало у његовим добрим делима за живота.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају крај његових моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници.

Фото: Википедија

 

 

Својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Према предању из наших крајева, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском.

Живот му је обележила смрт оба родитеља од куге. Уместо да на себе и своје ужитке потроши породични новац, Никола је почео да храни и послужује своје комшије, а исту традицију наставио је и на својим путовањима. Распродао је све богатство и трошио како би помогао сиромашнима.

Постао је бискуп у турском граду Мири, где је био све до своје смрти, а тамо је и сахрањен. Ипак, његове мошти су премештене у италијански Бари, након што су гласине о његовој доброти и племенитим делима стигла до Италије. Кости су "преузели" италијански морепловци, а бенедиктански опат наручио је изградњу цркве у којој би се кости могле достојно сачувати. Касније је папа Урбан ИИ посебно посветио ту базилику Светом Николи.

Кости нису дуго издржале, бар у крутом стању. Наиме, кости светог Николе наводно су се растопиле, а течност су скупили у посуду коју и дан данас носе посебно уздигнуту на служби у Барију, на дан овог свеца.

Најпознатије легенде

Између осталих, две приче о Светом Николи се и дан данас препричавају деци.

Прва је она према којој је Свети Никола постао заштитник вереника, а уједно због ње и стављамо чисте чизмице на прозор. Наиме, Никола је своје богатство често користио како би заштитио оне који су у невољи. Тако је једном приликом заштитио три младе девојке, чији је отац био сиромашан и није могао да им да мираз како би се удале. Девојкама је, уместо удаје и породичног живота, претио посао проститутки, за шта је сазнао и Никола.

Под окриљем ноћи, Никола је узео три вреће, а у сваку ставио злато. Вреће је бацио пред прозор девојака, које су тада напокон могле да се удају. Светог Николу због те приче често на сликама приказују са три вреће или три јабуке, које су такође симболизовале њихов мираз.

Фото: Профимедиа

 

 

Друга најпознатија прича јесте она која га приказује као заштитника деце. Током периода глади, Николу је локални месар позвао у свој дом. Након што је на столу угледао тањир пун меса, Свети Никола помислио је оно најгоре. Брзо се упутио у подрум домаћина месара, где је угледао три бачве, а у бачвама тела тројице дечака. Никола је брже-боље оживео дечаке.

Деца и вереници нису једини под његовом заштитом. Током свог живота, Никола се сусретао са бројним путницима, трговцима, морепловцима и сиромашнима. Управо је њима и посвећивао највише пажње и даривао их.

Заштитништво Светог Николе разликује се од места до места, а најчешће се спомињу деца, сиромашни, морепловци и бродови, трговци, крадљивци покајници и проститутке, па чак и пекари и залагаоничари.

Такође, легенда о Деда Мразу води порекло од Светог Николе, управо због поклона којима је даривао скоро сваког кога је срео, као и да традиционални дека носи црвено одело јер је такво носио управо Свети Никола.

Обичаји

На Светог Николу, према веровању, не ваља радити било какве кућне послове.

Обичај је да се на Никољдан сади пшеница како би израсла до Божића. Народ верује да на Светог Николу ваља даривати децу, па се потрудите да све малишане у кући обрадујете неким поклоном, орасима, јабукама, слаткишима...

Фото: Ненад Живановић

 

 

Постоје и веровања да на Никољдан нероткиње треба де се моле Светом Николи, а понегде је и забрањено обављање такозваних женских ручних радова.

Дух помагања и даривања сиромашних, који је био смисао и животно опредељење светог Николе, па и сутра треба даривати оне који немају и помоћи им. Зато је традиција да се даривају ораси, лешници, јабуке и слаткиши стављањем у ципеле покрај кревета или у прозоре.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".