"AccuWeather", познати светски метеоролошки сервис објавио је велику сезонску прогнозу за Европу и, како се чини, наше крајеве очекује олујна зима.

Оно што нам стиже у јужном делу Европе доста ће личити на прошлогодишњу зиму, наглашавају метеоролози који су радили велику "AccuWeather" прогнозу.

Они предвиђају олује и јаке ветрове широм Шпаније и јужне Француске, као и бројне промене времена. Метеоролози су истакли да ће бар кроз један део јужне Европе протутњати најгоре олујно невреме.

Метеооролог Тајлер Ројс је упозорио да ће се неке од најјачих олуја највероватније догодити негде у јужној Француској, Шпанији или Португалу ове зиме.

ФОТО: М. Стевановић

 

 

- Чак и без олујних ветрова, друге делове јужне Еуропе чека влажна зима - истиче Ројс.

Према најавама, ове зиме ће обилна влага стизати из Медитерана у Италију, Балкан и већи део Турске. Алану Реперту, познати метеоролог упозорава да се због тога у овим подручјима очекује олуја за олујом.

- Чак би и умерене количине падавина могле резултирати брзим отицањем и набујалим рекама, што би могло да узрокује значајне поплаве - упозоравају из "AccuWeather".

Ројс каже да се очекује да ће температуре у већем делу јужне Европе остати просечне, али у деловима Италије, Грчке и Балкана могле би да иду и изнад просека.

Прогностичари "AccuWeather", с друге стране, кажу да ће делови источне Европе ове зиме бити у фокусу због неочекивано хладног времена.

- Ако налет хладног ваздуха избаци поларни вртлог, та хладноћа ће завршити у деловима источне Европе - наводи Ројс и додаје да се температуре за неколико степени испод просека очекују се у подручју од централне Украјине до Летоније и Естоније и до Словачке и Пољске.

- А као да ненормална хладноћа није довољна, регион може да се спреми на још зимских "замки" - истиче.

Управо активна олуја која ће ове зиме повећати ризик од поплава широм Италије и Балкана донеће низ неповољних временских прилика и источној Европи. Свака олуја која пређе Балкан и занесе се на север, вероватно ц́е наиц́и на тај леден ваздух, што ће довести до честих периода кише и снега у вец́ем делу унутрашњости источне Европе.

Северна Европа ће бит поштеђена од олуја и нестабилног времена. Дуготрајно сушно време очекује се за источну Француску, Немачку, Шведску и Норвешку. Тек касније ове зиме, најављују прогностичари, хладан ваздух ће у дужим налетима стићи и у те крајеве.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".