Поклон се ставља у дечје ципеле, које се због тога вечерас остављају на прозору. Још једно интересантно веровање је да ће свако женско дете рођено на овај дан имати веома срећан брак. Преподобни Сава Освећени се родио 439. године у малом селу Муталаск у Кападокији у дому оца Јована и мајке Софије.

У осмој години живота напустио их је да би се замонашио у оближњој обитељи, званој Флавијанова, а после 10 година је прешао у Палестинске манастире, у породицу Светог Јевтимија Великог и Теоктиста. Јевтимије је прорекао за њега да ће бити славан монах и да ће подучавати друге монахе.

Основао је укупно седам манастира и сматран је једним од највећих стубова православља на Истоку. Оснивач је манастира у близини Јерусалима, који носи његово име.

У њему је Свети Сава добио игуманско жезло и икону Пресвете Богородице Тројеручице која се данас налази у Хиландару. Манастир Светог Саве Освећеног (Мар Саба) основан је 485. године и још тада је назван Велика лавра.

То је најзначајнији је манастир у јудејској пустињи, који се налази између Витлејема и Мртвог мора. Његова историја је дуга преко 1.500 година. Монашки живот у манастиру Светог Саве је веома строг и у њему се живи по византијском времену, што значи да се дванаест сати дана увек поклапа са заласком сунца.

У манастиру се једе само једанпут дневно, изузев суботе, недеље и великих празника када се постављају две трпезе. Сава Освећени је аутор повеље, назване по њему – Повеља Светог Саве – у којој је регулисан редослед богослужења, и описана монашка традиција палестинских манастира 5. века.

Преподобни Сава Освећени упокојио се у 94. години живота, а његове свете мошти су почивале у његовом манастиру док нису пренете у Венецију и смештене у Цркву Светог Марка. Свечано су враћене у његову лавру 1972. године.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".