Прва прича је о три девојке којима је Свети Никола помогао у невољи. Како њихов отац није био богат и није могао да им омогући мираз, девојкама је уместо породичног живота и удаје, претио посао проститурки. Свети Никола је сазнао за то, па је токм ноћи у три вреће убацио  злато и оставио испред прозора девојкама. Тада су добиле право да се удају и заснују породицу. Светца приказују често на фотографијама са три јабуке које често симболишу мираз девојака. 

Фото: Принтскрин/СПЦ

 

Друга најпознатија прича јесте она која га приказује као заштитника деце. Током периода глади, Николу је локални месар позвао у свој дом. Након што је на столу угледао тањир пун меса, Свети Никола помислио је оно најгоре. Брзо се упутио у подрум домаћина месара, где је угледао три бачве, а у бачвама тела тројице дечака. Никола је брже-боље оживео дечаке.

Поред тога, прича о Деди Мразу води порекло од Светог Николе, пошто је делио поклоне свакоме кога је срео, нарочито деци и сиромашнима. Свети Никола је  такође носио црвено одело, баш као и Деда Мраз из бајки. 

Када је реч о заштитничтву, веровање се разликује у местима у Србији. Поред морепловаца, деце и сиромашних, верује се да је био и заштитник  лопова покајника, проститзрки, трговаца, пекара и залагаоничара. 

Родитељи Светог Николе преминули су од куге. Никола није желео да новац задржи за себе већ је богатсво потрошио за храну којом је послужио комшије и сиромашне. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".