Осам турских полицајаца је рањено у петак када је експлодирала бомба постављена у возилу који је био паркиран поред пута док је њихов минибус ишао аутопутем у југоисточној провинцији Дијарбакир, рекли су безбедносни извори. Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да су две особе приведене и верује се да су они починиоци, пренео је Ројтерс.

- Дошло је до експлозије у паркираном возилу у 05:10 часова док је полицијско возило ишло на посао у Дијарбакиру - рекао је он.

Канцеларија гувернера Дијарбакира саопштила је да бомба никога није озбиљно повредила, али је осам особа, које су биле у блиндираном минибусу, пребачено у болницу на прегледе. Експлозија се догодила у близини сточне пијаце неких 10 км јужно од центра Дијарбакира, највец́ег града у региону, рекли су извори, а пренео је Ројтерс.

Још увек нико није преузео одговорност за напад. Како преносе тамошњи медињи, раније бомбашке нападе у Турској су изводили курдски, левичарски и исламистички милитанти. У Истанбулу, прошлог месеца је бомба убила шест људи и ранила десетине људи, укључујуц́и и једну Сиријку.

Турска је за ту експлозију окривила курдске милитанте, али ни тада ниједна група није преузела одговорност. Радничка партија Курдистана (ПКК) и Сиријске демократске снаге (СДФ) предвођене Курдима негирали су умешаност.

ПКК је покренула побуну против турске државе 1984. године. У сукобу је убијено више од 40.000 људи. Турска, Европска унија и Сједињене Државе сматрају је терористичком организацијом.

(МОНДО)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".