Седница Владе Србије на којој ће бити усвојен захтев Београда да се, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, од КФОР-а затражи повратак српске војске и полиције на КиМ, одржана је вечерас у Палати Србија, у присуству председника Александра Вучића.

Председник Вучић присуствовао је седници на позив премијерке Ане Брнабић и обраћа се јавности на РТС.

- На седници Владе донета је одлука да сутра ујутру на административном прелазу команданту КФОР-а уручимо наш захтев у складу са Резолуцијом 1244 да се одређени број војног и полцијског особља, у стотинама, до 1.000, врати на Косово и Метохију. Одлука је донета једногласно и то је само поштовање међународног права - рекао је Вучић.

То је такође битно за безбедност за наше грађане на Косову и Метохији, али би наше снаге контролисале и Јариње и Брњак (административни прелази).

Председник је објаснио да Влада Зорана Ђинђића није поднела формални захтев за повратак наше војске и полиције.

Фото: РТС принтскрин

 

Вучић је рекао да не очекује да наш захтев буде усвојен, иако би допринео миру.

- Нису желели то ни да чују јер је то прст у око онима који желе да одлучују о нама без нас, без права, о правди и да не говоримо - рекао је Вучић.

Председник је показао Повељу УН,  Резолуцију 1244, војно-технички споразум, Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, Солунску декларацију.

Фото: РТС принтскрин

 

- Припремамо и папир број седам Лисабонски, а можете и Уговор о ЕУ да рачунате као седми - рекао је Вучић и објаснио да тзв. Косово није држава у складу са нормама међународног права.

Председник каже да је питао представнике дела међународне заједнице који ће уговор да поштују, да је добио одговор "ниједан".

- То сам чуо недавно, пре неколико дана. Дословце ми је речено да не поштују ниједан уговор - казао је Вучић и рекао да има сведока из међународне заједнице који је присуствовао том састанку.

Председник је подсетио да је данас тзв. Косово тражило чланство у ЕУ, подсетио је председник. Посебно се захвалио кипарском председнику, шпанским колегама, другим земљама који не признају тзв. Косово, али и међарској Влади и Виктору Орбану, који су нам, како каже, много помогли.

- Ми на правду да чекамо, не вреди. Морамо да будемо усмерени на интересе наше земље. Срби не траже ништа посебно. Траже да се Аџић и Пантић пусте на слободу, макар били и у кућном притвору - казао је Вучић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".