На друштвеним мрежама се појавио снимак са сигурносне камере која је забележила једну непријатну ситуацију. Не зна се где и када је настао снимак, али је узнемирио оне који редовно одлазе до банкомата како би подигли свој новац. Како се може видети на снимку, једна жена подиже новац са банкомата док двојица сумњивих мушкараца стоје иза ње. Један мушкарац је стајао са њене десне стране, док јој је други буквално дисао за вратом.

У неком тренутку, мушкарац иза ње баца новац на под и тапше жену по рамену како би је намамио да подигне новац који јој је наводно испао. Док је жена узимала новац са пода, леђима окренута банкомату, други мушкарац је искористио прилику да употреби апарат који се додаје банкомату како би узео податке са картице. Тај начин преваре зове се "Либанска клопка."

Коментари су се само низали испод снимка: "Овај иза ње јој ладно дише за врат, и гледа преко рамена, ладно је видео и њен ПИН. Одмах све прекидаш, чим је тако близу тебе", "Ал' дефинитивно треба бити максимално неопрезан за овако нешто... Њих двојица (а можда и овај трећи?) је опколили са свих страна на пет сантиметара. Шта имаш да тражиш ближе од два метра од мене? Чим то приметиш, све прекидаш, и вадиш картицу - нема приче, знаш да ти не мисле ништа добро!!!"

 

 

Тај апарат се ставља на место где се ставља и картица, он затим очитава број употребљене картице, на основу које се прави лажна и онда се скидају паре с рачуна. Такође, ПИН-код, без којег је немогуће приступити рачуну, преваранти углавном снимају скривеном камером или уређајем који аутоматски памти број који се уноси.

На шта обратити пажњу кад дижете новац

Полиција годишње открије на десетине злоупотреба платних картица на разне начине. Стручњаци саветују да се приликом плаћања картица не губи из видокруга, ПИН не открива другој особи, не држи у телефонима или на папирићима у новчанику.

Уколико сте у могућности, користите банкомат у затвореним прострима, а ако вам се картица заглави у банкомату, обавезно позовите банку.

Чувајте се непознатих особа које вам нуде помоћ, а уколико приметитите било шта сумњиво на банкомату, немојте га користити. На крају, редовно проверавајте стање на рачуну, пише новосадски дневник.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".