Мрсна слава

Мрсна слава је важила за много повољнију у односу на посну, али то се изгледа променило.

Саговорница М.М. је са нама поделила трошкове за припрему своје крсне славе ове године и упоредила са прошлогодишњим, а разлика је за не поверовати.

- Прва ставка на мом списку је месо. Прошле године смо за прасеће печење, дакле за само месо и припрему, платили 10.000 динара. Ове године, прасеће печење нас је коштало чак три пута више, дакле 30.000 динара. Јунеће месо без костију, за кување, ме је прошле године коштало 7.000 динара, а ове године опет скоро троструко 20.000 динара, прича за нам М.М.

Са друге стране, како наводи, осетно су скупље и остале намирнице, али не у тој мери.

- Паприка за салату је прошле године била 150 динара, а ове године 250 динара. Рен смо плаћали 300, ове године 500. Хлеб нас је коштао од 25 до 40 динара, а ове 65, уље 120 динара, сада 220, набраја саговорница.

Она је истакла и да они сваке године наручују 4 торте од познанице која их прави.

- До сада су оне биле 2.500 динара по торти, а ове су хиљаду динара скупље. Слатки програм нас је ове године коштао чак 14.000 динара.

Она је са нама поделила и читав списак намирница и трошкова у које је сврстала и обавезних 2.000 динара за попа.

Посна слава

Како је риба кључна намирница сваке посне трпезе, и рачунање трошкова спремања исте се углавном врти око ње.

У Србији се на посним славама најчешће спрема за то најчешће користи шаран. Његова цена по килограму на београдским пијацама ове године износи и до 800 динара. Пастрмка је незнатно јефтинија, кошта 700 динара за један килограм, док је за ослић потребно издвојити од 450 до 550 динара. У унутрашњости Србије је могуће наћи шарана за 700 до 750 динара, негде чак и 680 динара по килограму.

Једна од саговорница за медије пренела нам је да је за славу, где је било 25 гостију, узела 30 килограма различите рибе.

- Риба је убедљиво најскупља ставка ове године, прича она додајући: "Купила сам и мало шарана, морске рибе, филета ослића, туњевине... Све укупно ме је риба изашла нешто изнад 20.000 динара."

Ако погледамо актуелну понуду трговачких ланаца, што се тиче морске рибе, лосос је прави луксуз са ценом од 2.499 динара за килограм филета, како гласи понуда. Орада и бранцин се крећу око 1.099 динара до 1.199 по килограму. Ове године 500 грама смрзнутих филета ослића у маркетима иде и до 800 динара. Ако се одлучите да додате ову рибу на мени, рецимо 3 килограма, коштаће вас скоро 5.000 динара. Туњевина се често ставља у посну сарму ове године је посупела и тешко ју је наћи испод 200 динара по конзерви, док су туњевине познатих брендова достигле цену и 699 динара за 160 грама.

Како наводи наша саговорница она је на свом рачуну осетила и вишу цену других намирница.

- Када упоредим са прошлогодишњим ценама пиринча, оне су више око 25 одсто. Килограм сам плаћала 500 динара. Више сам платила и кромпир и пасуљ, на пример килограм пасуља је 200 динара скупљи на пијаци прошле године, као и пиринач сад се продаје за 500 динара.

Што се слатког програма тиче, саговорница наводи да се она ове као и претходних година одлучила да поручи ситне колаче.

- Цена код жене од које купујем је од 1.500 до 2.000 динара у зависности од квалитета. Ми смо до сада поручивали 5 килограма, што значи да нам је ове године трошак 10.000. Да сам те колаче правила сама коштали би ме много више, закључује она.

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".