На територији Етиопије тренутно живи око 80 племена, нека племена су одбила да се временом асимилују и задржали су традиционални начин живота, а чини се да су задовољни издвајањем од остатка света.

Племе Мурси и чудни стандарди лепоте

Једно од најизолованијих и најопаснијих племена живи у долини Омо. Према националном попису из 2007. године, броје око 11 и по хиљаде људи. Говоре свој језик, али имају и своју религију.

Познати су широј јавности по плочицама које носе на доњим уснама. Главни разлог постављања ових плочица јесте естетика. Сматра се да је величина сразмерна лепоти, а праве се од глине или дрвета. Често се избијају доњи зуби како би могли да се поставе ови "тањири".

Још једна од одлика овог племена је врста примитивних тетоважа. Ножем се изреже на телу одређени облик који када се зацели остави ожиљак који подсећа на модерне тетоваже.

Бруталност овог племена се показује једном годишње када мушкарци показују своју "мушкост" тако што ће се скупити и борити дугачким штаповима. Само један може опстати, а често из ове борбе излазе повређени.

Туристима је препоручљиво да посете племе у преподневним часовима јер тада мушкарци пију традиционално алкохолно пиће. У другој половини дана постају агресивни и није препоручљиво наћи се тада у њиховој близини.

Племе Каро - зуби одређују судбину детету

Процењује се да их има тек око хиљаду и живе на источној обали реке Омо. Преживљавају од пољопривреде, а користе природу као једини извор наводњавања. Пет векова нису мењали своје обичаје.

Фото: Јутјуб принтскрин/Awake the Nations

 

Њихов однос према деци је специфичан. Уколико детету никну прво горњи зуби, дете називају "Минги" и сматрају да ће донети велико проклетство целом племену. Родитељи тада бацају дете крокодилима из реке Омо. Овај обичај је забранила влада Етиопије пре око једне деценије, али се верује да народ и даље прибегава овој методи.

Познати су по оцртавању лица земљаним бојама. Сматрају да је лепо када пробуше рупицу испод усне коју могу да користе за декорацију. Дружељубивији су од племена Мурси, чак су и навикнути на туристе.

Племе Хамaр - афричка корида

Живе такође у долини Омо реке, у плодном делу, а броје око 60 хиљада људи. Веома су религиозни, а у њиховој религији највише цене стоку.

Дечаци постају мушкарци на најчуднији начин. Они за брак постају спремни када направе три круга преко леђа бикова. Да би задатак био тежи, стопала се мажу блатом и балегом, а цело село се окупља и сведочи "пунолетству".

Жене овог племена моле мушкарце да их "шибају" како би им остали ожиљци, јер се сматра да је жена са много ожиљака лепша. Како би биле успешно шибане, оне маме мушкарце. Занимљиво је да су улоге обрнуте уколико мушкарац не успе да направи три круга на леђима бикова.

Ово племе такође је имало дугу традицију убиства деце којима је порасту прво горњи зуби.