Индијско министарство спољних послова потврдило је јуче да су се две земље сукобиле, што је први такав инцидент између две нуклеарне силе у последње две године. Министарство је саопштило да су војници са обе стране задобили лакше повреде током инцидента, који се догодио у петак.

Није јасно када је снимак направљен

Иако се снимак сукоба први пут појавио на друштвеним мрежама само неколико сати након објаве индијског министарства и од тада је постао виралан, није јасно ко га је и када снимио. Си-Ен-Ен наводи изјаву официра индијске војске, који је упознат са граничним сукобима између две земље, који тврди да је снимак снимљен у индијској планинској држави Аруначал Прадеш на граници између две земље још 28. септембра. 2021. 

Сидхант Сибал, дописник индијске телевизије ВИОН и ДНК новина, изнео је сличну тврдњу на Твитеру. 

- Вирусни видео о сукобу Индије и Кине је стар. Регион Јангце је у ово доба године прекривен снегом. Али видео даје добар увид у сукоб. Оно што се на снимку чује, са индијске стране, је у Панџаби и каже: "Неће се више срести вратити" (након батина)", написао је Сибал.

На снимку, чија аутентичност још није независно потврђена, трупе обе земље сукобљавају се на планинском терену, окруженом зеленим брдима, очигледно нетакнутим зимом. Иако су раздвојени бодљикавом жицом, чини се да снимци показују како индијске трупе туку кинеске војнике импровизованим оружјем, које изгледа као дрвене палице и металне цеви. У неколико случајева могу се видети индијски војници како бацају цигле или камење.

Инцидент описан на сличан начин

Чини се да многи кинески војници, окупљени са друге стране жице, такође држе дугачке цеви или штапове. На крају се бодљикава жица сруши и индијски војници јуре напред, приморавајући кинеске трупе да прескоче кратки камени зид и напусте то подручје, уз клицање индијске стране.

Спорна граница дуга 3.379 километара дуго је била извор нетрпељивости између Њу Делхија и Пекинга, а тензије су нагло ескалирале у јуну 2020. када је најмање 20 индијских и четири кинеска војника изгубило живот у сличном сукобу. Индијски министар одбране Рајнат Синг оптужио је јуче трупе кинеске Народне ослободилачке армије (ПЛА) да покушавају да пређу границу између две земље.

- Окршај који је уследио довео је до физичког окршаја у којем је индијска војска храбро спречила Кинезе да пређу на нашу територију и натерала их да се врате на своје положаје“, рекао је Синг и додао да на индијској страни није било озбиљнијих повређених. С обзиром на изјаву индијске стране, могуће је да се стварни сукоб не разликује много од оног приказаног на снимку.

Саопштење за штампу Кине

У ранијем саопштењу, индијско министарство одбране је саопштило да су се обе стране „одмах повукле из те области“ и да су команданти земље одржали састанак на којем су разговарали о том питању „у складу са мировним механизмима“, наводи ЦНН.

Кинеско Министарство спољних послова на јучерашњој конференцији за новинаре није директно потврдило инцидент и навело је да се такве ствари решавају дипломатским каналима.

- Колико знамо, кинеско-индијска погранична област је стабилна и обе стране одржавају несметану комуникацију о питањима везаним за границе дипломатским и војним каналима - рекао је портпарол Ванг Венбин на питање о инциденту.

Индија и Кина су ушле у рат око својих пограничних области 1962. године, и на крају су успоставиле споразум. Међутим, две земље се не слажу о тачној локацији границе и често се међусобно оптужују да је прелазе или желе да прошире своју територију.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".