Занимљиво је да је радни наслов филма био сасвим другачји - "Попај не сме да умре", а шта је о остварењу у настајању говорио сценариста Гордан Михић, прочитајте у тексту који преносимо у целости:

На неколико дана пред почетак рата Србијом кружи елегантан црни мерцедес у којем седи група лепо одевених људи, музичара "Балкан експрес бенда". Међутим, то је само вешто камуфлирана лоповска дружина која оперише по возовима, хотелима и другим местима погодним за крађу. Чине је воша банде Стојко (Бата Живојиновић), Попај (Драган Николић), Пик (Бора Тодоровић) и Лила (Тања Бошковић), све до тренутка када Пика пребију путници воза у којем је ухваћен у крађи. Његов најбољи друг Попај покушаће да га одбрани, али ће се на крају обојица наћи на улици, напуштени од својих дојучерашњих компањона. У тренутку када остану сами - избија рат и током целог филма, чији је радни наслов "Попај не сме да умре", два другара ће се на разне начине довијати да сачувају живу главу, при чему ће западати у низ сулудих ситуација.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Филм режира Бранко Балетић, а реализују га "Арт-филм" и "Индекс-филм" по систему удруживања рада, с једне стране, и материјалних средстава, с друге.

Екипа је ових дана стационирана на купалишту у Панчеву, за потребе снимања преуређеном у предратни амбијент којим доминира купалишни хотел "Бел епок", на чијој тераси ће се десити знатан број сцена.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Као мали куриозум бележимо и учешће Томе Здравковића у улози Славуја, локалног певача чији ће се патриотизам завршити губитком неколико виличних зуба, а репертоар се нагло проширити песмом "Лили Марлен".

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Истина је да сам био сувише мали да бих памтио време пре рата, али све што сам касније чуо, и доживео, ипак се стопило у некакву слику о тадашњим приликама, па ми није било тешко да сачиним ову филмску причу - каже сценариста Гордан Михић. - Желео сам да то време буде потпуно покривено музиком тих година и уз помоћ аутора музике Зорана Симјановића одабрали смо старе шлагере који ће сигурно допринети утиску о аутентичности. А онима који ме оптужују да у сваком мом филму има по једна тетка одужио сам се и овом приликом - тетку игра Оливера Марковић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

У филму се још појављују Радко Полич који игра СС официра, девојчица Хајдана Балетић у улози мале Јеврејке коју два главна јунака све време скривају, Милан Ерак и низ других глумаца. За месец дана сви они ће продефиловати пред камером Живка Залара.

- Жанровски, "Попај" би се могао сврстати у комедију, мада понешто особену, али у сваком случају не по шаблону у који смо, чини ми се, већ огрезли, где се унапред зна ко је какав и шта ће се догодити. Бећ сад се усуђујем да кажем да ће филм бити добар и да ће публика трчати у биоскоп да га види - тврди Михић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај текст је изашао у "ТВ Новостима" 17. септембра 1982. године.*

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".