УКОЛИКО СТЕ љубитељ екстремних временских прилика, ледени сибирски град Јакутск у Русији ће вам се сигурно свидети. Он не само да је један од најхладнијих градова на свету - са средњом температуром од - 43,2 степена Целзијусових у јануару - већ и место где су лета толико топла да је цео регион испуњен ројевима комараца.

Смештен на удаљеној плочи непрекидног пермафроста, Јакутск броји популацију од 269.486 људи према попису из 2010. године и просечну годишњу температуру од само - 7 степени Целзијусових. Куће и зграде у њему изграђене су на стубовима закопаним дубоко у земљу како би издржале притиске које на њих врши залеђена земља, а из истог разлога су изнад земље постављене цеви за гас и канализацију. 

Ипак, овај ледени град, у ком је најниже регистрована температура износи -64°C, има да понуди много више од своје јединствене климе - а филмска индустрија, позоришта, фестивали и успешна панк сцена окупирају локално становништво током целе године.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Како изгледа живети у Јакутску? 

Данас је Јакутск познат као административни, политички, културни и научни центар за читав руски Далекоисточни федерални регион. Али није све тако почело. Основан је од стране Пјотра Бекетова 1632. године, када је служио као место у ком су боравили непријатељи царства. Другачије речно, због негостољубивих услова које овде владају, власти су сматрале да је читаво подручје својеврстан "затвор без решетки". 

Економска прекретница се десила током индустријског развоја региона у 19. и 20. веку, а чак и данас највећи део привреде се заснива на рударству. Ископавање угља је овде уобичајено, али су рудници дијаманата и злата далеко профитабилнији. Ипак и поред богатства природним ресурсима који на тржишту достижу вртоглаве цене, многи од становника овог града се суочавају са тешким сиромаштвом. Због ког често морају да подигну кредит у локалној банци како би купили дугачку бунду - преко потребну у најхладнијим месецима. 

Што се тиче типичне кухиње, исхрана локалног становништва се базира на млечним производима, месу, риби и бобичастом воћу. Најпопуларније месо је оно од ирваса, а мештани често служе јело индигирка - направљеног од мариниране рибе исечене на коцкице. 

Фото: Профимедиа

 

 

Природне лепоте 

Поред леденица и снега, у граду се често може видети и тзв. "стамбена" магла која настаје када је ваздух толико хладан да топлота из куц́а и аутомобила не може да се подигне. Све ово му на неки начин даје мистичан изглед, који употпуњује једна од три реке које се уливају у Северни ледени океан, Лена. На њој се налазе кречњачки стубови који представљају једну од главних атракција и део парка природе који се простире на површини од 3 милиона хектара. 

Иако у Јакутску постоје два аеродрома, стићи до њега током најхладнијих зимских месеци представља немогућу мисију јер гориво у авиону на тако ниским температурама мрзне. С друге стране, копнени путеви су углавном непроходни све до касног пролећа. Али, ко год се нађе у њему може да обиђе Музеј мамута у ком се налазе сачувани читави лешеви ове изумрле животиње, као и Краљевство пермафроста, подземни музеј са десетинама ледених скулптура које због климатских услова не могу да се отопе. 

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".