Разлози зашто се тим од 11 играча данас сматра оптималним почивају не на историји колико на физици ове игре. Током Светског првенства, али и мимо њега, она успева да узбуди милионе људи широм света и ако се мало размисли, испоставља се да на толико фудбалско узбуђење значајно утиче управо број играча на терену.

Фудбалски терен по правилима игре има дужину од 90 до 120, а ширину од 45 до 90 метара. Играчи се по терену током утакмице од 90 минута у просеку крећу брзином од пет метара у секунди. С обзиром на то да је површина њиховог кретања ограничена, може се одговорити на питање – колико играча треба оптимално да буде на терену да би фудбал био најквалитетнији?

За то може да послужи величина која се назива средњи слободни пут и у физици се користи да опише кретање честица при хаотичним сударима. Он се може израчунати као половина квадратног корена из количника броја играча и површине терена – д = ½√(Н/А) где је Н број играча једног тима, а А површина терена. Дељењем са средњом брзином, средњи слободни пут омогућује да се одреди средње време између контакта два играча.

Према прописаним мерама терена, једноставним рачуном се добија да је ово просечно време веће за мањи број играча, а када играча има превише време је прекратко. Када је на терену ситуација уобичајена и уз голмана има десет играча у једном тиму, средње време између два контакта је оптимално и износи – три секунде.

То је довољно средње време да у првој секудни играч прими лопту, у другој одлучи куда ће је испуцати и потом, у трећој секунди шутира. Када на терену има дванаест или више играча, време за реакцију играча је краће од три секунде па су потези исхитренији, а фудбалска игра сувише хаотична.

Међутим, када играча има мање, девет или осам, време за појединачну реакцију је дуже од три секунде, па игра постаје досадна и отегнута. Наравно, утемељивачи фудбала нису физички разматрали овај проблем, него се до оптималног броја играча дошло захваљујући искуству.

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".