Свети Никола, чудотворац, заштитиник сиромашних и морепловаца, деце и студената, један је од највољенијих хришћанских светаца и то не само код православних народа. Католици овог свеца славе 6. децембра (Николо), а код православних се ради о слави коју 19. децембра сваке године обележава велики број породица и која је највећа славу у српском народу.

Тропар је кратка црквена молитвена песма, која садржи суштину празника за који је написана и којом се прославља свети. Тако постоји и тропар посвећен светом Николи Чудотворцу.

Фото: Википедија

 

 

Осим на богослужењу, пре резања славског колача пева се тропар посвећен светитељу и очита се њему посвећена молитва. Зато немојте заборавити да у вашим домовима, окупљени заједно око стола, отпевате овај тропар и захвалите светом Николи што вас је удостојио слављења његовог имена у здрављу и на окупу. Ево како то да урадите:

"Правило вјери, и образ кротости,воздержанија учитеља јави тја стаду твојему,јаже вешчеј истина: сего ради стјажал јеси смиренијем високаја,нишчетоју богатија, свјашченоначалниче Николаје, моли Христа Бога, спастисја душам нашим. Амин."

Превод тропара на српски гласи овако:

"Као правило вере и пример кроткости, показа те стаду твојему истина ствари. Ради тога стекао си смирењем висину и сиромаштвом богатство, оче архијереју Николаје, моли Христа Бога да се спасу душе наше. Амин."

Свети Никола је васељенски светац, што значи да га подједнако поштује и западни и источни свет. Њему су посвећени бројни храмови у Грчкој, Бугарској и Русији, а велика пажња му се придаје и у Британији, Италији, Немачкој, Шпанији и другим земљама. Рођен у малоазијском граду Патара, луци на медитеранској обали данашње Турске, Свети Никола је живео у 4. веку, много пре поделе Цркве на православну и католичку, 1054. године.

Фото: Профимедиа

 

 

Богати Грци, Теофан и Нона су сина Николу добили у време владавине римског цара Валеријана (253. – 260. године), у веома нестабилном окружењу. Пошто су му родитељи умрли у великој епидемији, Никола је наслеђено богатство разделио сиромасима. У жељи да остане анониман, новац људима није давао у руке, већ им га је стављао у џеп, како би се изненадили када га нађу. На основу његових бројних доброчинстава вероватно је настала и легенда о Санта Клаусу, односно Деда Мразу, који уочи Божића деци оставља поклоне у чарапи. Данашњи Деда-Мраз као наводна копија Светог Николе нема везе са тим свецем, али му се деца свеједно радују (а још више слаткишима у чарапама).

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе. Већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу међу људе. Умро је 19. децембра 345. године, а његове мошти су крајем 11. века пренесене из Саборне цркве Мирликијске митрополије у манастир светог Јована Претече у Барију. Осим 19. (односно 6. децембра) , када се Св. Никола слави на основу дана смрти овог изузетног хришћанина, Никољдан се обележава и 22. ( 9.) маја, у знак сећања на преношење његових моштију у Бари.

Зашто је Св. Никола толико омиљен код Срба и које су најпроширеније славе после њега?

Верски аналитичари разлоге за велику омиљености Светог Николе у српском народу виде у следећим чињеницама:

- Свети Никола Чудотворац се својим животом наметнуо као симбол хришћанских вредности и због тога не чуди што га као кућног патрона слави готово половина Срба

- више од 600 цркава и манастира у Србији носи његово име, тако да је заправо овоземаљски светац

- 19. дезембар пада у време поста, а за постан ручак је свака кућа имала брашно за хлеб, купус, кромпир и ракију, тако да је могла да дочека родбину и пријатеље

- будући да је Србија некада била земља сељака, зимско доба је генерално било погодно за славља и окупљања, јер није било радова у пољу.

Фото: Профимедиа

 

 

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

- Свети Никола је такозвана кровна, манастирска слава Српске патријаршије.

- Светог Николу су већ за живота сматрали свецем. Према веровању он може да излечи сваку бољку.

- Према предању, сматра се да је Свети Никола повратио вид Стефану Дечанском, те је с тога овај српски краљ цркви у Барију поклонио икону овог светитеља на којој се заснива данашња представа овог свеца прихваћена у целом свету. По предању, на ту икону верно је пренет свечев лик нацртан на сабору у Никеји, те се ова српска икона сматрана чудотворном. Чак и данас стоји изнад велике часне трапезе која покрива гроб светог Николе, а начињена је од сребра које је поклонио краљ Милутин.

- Кнез Милош Обреновић је славио Светог Николу по свим народним обичајима, а док је почеињала слава, пуцали су топови и звонила црквена звона.

- Никола је најпопуларније мушко име за дечаке у Србији, па многи мушкарци у Србији на дан светог Николе славе свој имендан. Као и многе Николине.

Фото: Профимедиа

 

 

 На Никољдан би требало посадити пшеницу, да би израсла до Божића

Независно од разлога, слава Свети Никола се преноси с колена на колено и наставља већ генерацијама, Никољдан се и даље слави 19. децембра и код Срба спада у славу са највећим бројем свечара. Не каже се без разлога “Пола Србије слави, а друга половина иде у госте!".

Најчешће славе у српском народу

Овако отприлике изгледа листа српских слава које слави највећи број православних Срба у земљи и расејању. На првом месту је Св. Никола, затим долази Свети Георгије или Ђурђевдан 6. маја, а на трећем месту је Св. Архангел Михајло или Аранђеловдан 21. новембра. Од четврог до десетог места су Св. Јован (Јовањдан) 20. јануара, Св. Димитрије (Митровдан) 8. новембра, Св. Петка 27. октобра, Св. Лука 31. октобра, Св. Трифун 14. фебруара, Св. Козма и Дамјан 14. новембра и Св. Андреј, 13. децембра

Српска крсна слава, празник породице посвећен светитељу, која је настала у средњем веку, 2014. године је званично уведена у репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства организације УНЕСЦО, што је представљало прво појављивање Србије на овом попису.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".