Оно што је Роџер радио током своје каријеру у тенису, ретко ко је то могао. Освојио је мање Грен Слем титула од Новака Ђоковића и Рафаела Надала, али када би питали неутралне навијаче кога би најрадије гледали, сви би рекли Роџера. Такав таленат и елеганција се нису виђале у ''белом спорту'' нити ће ускоро.

У емисији ''Дејли Шоу'' открио је да тенис није превише схватао озбиљно.

- Кад сам одрастао, имао сам Михаела Шумахера да се угледам, био је на врху тако дуго. Баш као и Тајгер Вудс. И увек сам мислио да је то немогуће урадити, остати на врху тако дуго и имати исти порив. Сад ме људи питају: „Како си ти то урадио?“, и ја помислим: „Па то је нормално“. Само изађеш тамо, урадиш нешто једном, поновиш то, покушаш да победиш изнова и изнова. А пошто је то забавно, наставиш то да радиш - објаснио је Федерер у разговору у емисији „Дејли шоу“.

Питање је шта би тек било да је тенис схватао озбиљно...

Сви би, каже Федерер, волели да буду у ципелама успешног спортисте, а он истиче да је ту и обавеза да се спорт представља на најбољи начин, док год успех траје.

- Стварно сам исцедио лимун до последње капи и трудио сам се максимално до самог краја. Било је невероватно - казао је Швајцарац.

Надовезао се и причом о Питу Сампрасу, који му је показао како изгледа бити успешан на врху.

- Морао је то да ми покаже и тешко је, знате… Али стварно сам се и много забавио на АТП туру. Није било ту све само о тенису. Било је и лепих вечера, пријатеља и срећан сам што нисам тенис схватао тако озбиљно и тако професионално. И даље је за мене имао тај аматерски обрт, бар делом. Мало сам забринут за сваки спорт који се потпуно окреће у професионалном смеру, надам се да неће изгубити забаву која је важна - прича Федерер.

- Спорт је више од аналитике игре, спортске науке која такође озбиљно напредује. То је ок, важно је и то, али кад видите неког да ради нешто да му иде добро, пробајте тако. Други могу да покажу како се неке ствари раде. Ми живимо у статистичком свету, волимо то, волимо да рушимо рекорде, ко је највећи и све те ствари. Али онда одете на терен, освојите гренд слем и постанете први и неко вас пита када ћете узети следећи и колико ћете остати на првом месту. Уместо да једноставно уживате у томе. То је мало проблем по мом мишљењу - закључио је Федерер. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".