На једном имању у Аустралији у понедељак се догодила пуцњава у којој је живот изгубило шест људи, укључујући двоје полицајаца. Како пишу страни медији, сумња се да је у питању заседа.

Полиција је саопштила да је трагала за несталом особом у области Виамбилам удаљеној нешто мање од 300 километара северозападно од Бризбејна, главног града Квинсленда, када је на њих отворена ватра.

Како се наводи, након дуже опсаде, полиција је убила троје осумњичених. Власти су саопштиле да је мотив и даље нејасан.

Првобитно је у понедељак четворо наоружаних полицајаца отишло на имање током поподнева, након што су добили захтев од полиције Новог Јужног Велса, преноси ББЦ.

Фото: Танјуг/АП

 

Полицајци Метју Арнолд (26) и Рејчел Мекроу (29) убијени су у тренуцима док су се приближавали имању. Рањен је још један полицајац, док је четврти прошао без физичких повреда, саопштила је полиција.

Тада је убијен и комшија Алан Дер (58), ког су упуцали осумњичени када је дошао на имање да види шта се дешава.

Опсада је трајала неколико сати, било је укључено пуно оружја, пре него што су осумњичене, два мушкарца и једну жену, убили полицајци.

Једног су идентификовали као Натанијела Трејна (46) који је бивши директор школе. Полиција за нестале особе је послата да њега провери.

Други су власници имања, његов брат Гарет Трејн (47) и Гаретова жена Стеји Трејн (45).

Неповређена полицајка је успела да пронађе склониште и да тада позове појачање.

Председник полицијског синдиката Квинсленда Иан Ливерс рекао је да су осумњичени у том тренутку покушали да је извуку паљењем ватре.

- Није знала да ли ће да буде упуцана или ће бити спаљена жива. Знам да је слала поруке својим најближима, рекавши да мисли да је стигла до краја живота - рекао је полицајац.

Касније су стигли специјалци који су преузели ову операцију.

Фото: Танјуг/АП

 

Локални медији наводе да је Гарет Трејн на онлајн форумима често промовисао теорије завере. У објавама је изражавао неповерење према полицији и тврдио да је најсмртоноснија масовна пуцњава у земљи била владин трик да разоружа Аустралијанце, пише Гардијан.

Аустралија је увела неке од најстрожих прописа о оружју након што је 35 људи убијено у масакру од стране једног наоружаног нападача у Порт Артуру у Тасманији, 1996. године.

Отада је дошло само до три масовне пуцњаве. Под појмом масовна пуцњава, у Аустралији се подразумевају оне у којима дође до најмање четири смрти.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".