Отац му је Стипе, а мајка му се зове Радојка. Њено девојачко презиме је Допуђ, а живео је у Далмацији првих година живота код Обровца. Његова мајка је такође из ових крајева.

Фото: Танјуг/АП

 

Мајка му је пореклом Српкиња, међутим, она се удала у католичкој цркви. Родом је из Крушева, села недалеко од Обровца. Управо је породица Допуђ изгубила много у грађанском рату, а ни Други светски рат их није заобишао.

На списку жртава логора у Јасеновцу се налазе најмање три члана породице Допуђ - Аница, Симица и Божо. Такође, у "Олуји" 1995. године, мајчина кућа у Крушеву је запаљена.

Ово презиме се појављује и у сведочењу у Хашком трибуналу против Готовине. Блиски рођак Радојке је Јово из Крушева који је био мајор у Војсци Републике Српске Крајине и командант 4. лаке пешадијске бригаде 7. севернодалматинског корпуса. Он је преминуо у Србији, где је избегао после пада Крајине 1995. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Сјећање на Српску Крајину

 

Управо је Јово Допуђ сведочио против Готовине, говоривши о томе да су Срби Крајину напустили због гранатирања цивилних циљева, а да је наређење издао управо Анте Готовина.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".