Председник је рекао да ће највише говорити о Косову и Метохији и међународној позицији Србије.

- Данас је на Косову и Метохији ухапшен Дејан Пантић, отац троје деце. Он је до скора носио униформу "косовске полиције", а оптужили су га тзв. министар унутрашњих послова Свечљија и неки други за тероризам. Ухапшен је због догађаја када су покушали окупацију зграда Централне изборн комисије. Догодили се да је Дејан Пантић "починио страшно кривично дело, прави тероризам". Он живи у тој згради и носио је хлеб, намирнице у свој стан, где живи са децом и супругом Сузаном. Са њом сам разговарао вечерас. Наше службе су озбиљно испитале цео случај. Разговарао сам са међународним партнерима и указао им на апсолутну безобзирност оних који су овом акцијом још једном угрозили мир - рекао је Вучић.

Фото: РТС принтскрин

 

Председник је показао и фотографије насиља Куртијевих "полицајаца" из Велике Хоче, где су пре неколико дана из породичне куће Петровића отуђили велику количину домаћег вина које се производи у том дому. 

- Ово је отац Срђана Петровића. Видите, он је у инвалидским колицима. Није им сметало да нападну ту кућу - казао је Вучић и додао да је домаћину Петровићу уништен живот због акцизне маркице Републике Србије.

Присутни су били и албански припадници КФОР-а.

Фото: РТС принтскрин

 

- Са прстом на обарачу на дугим цевима су дошли да заплене вино - рекао је Вучић и показао фотографију која доказује његове речи.

Председник је показао возило РОСУ које је "случајно" упало у обданиште "Наша радост" у Лепосавићу.

- Они немају шта да раде на северу Косова и Метохије без одобрења четири градоначелника. Нису питали никог и упали су у обданиште. Толико о праву и онима који га штите - казао је Вучић.

Вучић је најавио да очекује највеће притиске на Србију од 17. децембра.

- Наиме, Приштина је погазила Вашингтонски споразум у потпуности. Приштина ће 15. децембра званично у Бриселу поднети захтев за чланство у ЕУ. То је за нас јако непријатан догађај. То је рушење Вашингтонског споразуму. То ће урадити уз велике најаве и снажне фанфаре. Тамо ће бити примани, а ја сам данас упутио писмо председницима и премијерима пет земаља које нису признале независност тзв. Косова, јер у складу са чланом 49 уговора, пријем могу да траже само суверене и независне државе, што Косово свакако није, а ја сам данас упутио писмо лидерима Грчке, Кипра, Румуније и Шпаније - рекао је Вучић. 

Он је рекао да је свако писмо различито, а свим представницима тих пет земаља се у њима захваљује на заштити територијалног интегритета и међународног права.

- Постоји значајан део земаља којима је међународно право изнад свега - рекао је председник.

Фото: РТС принтскрин

 

Захтев усаглашен - КФОР у обавези да одобри улазак српске војске и полиције на Косово и Метохију

Данас је усаглашен текст којим ће бити упућен захтев команданту КФОР-а да обезбеди распоређивање припадника војске и полиције Србије.

- Резолуцијом СБ УН 1244 потврђено је да ће договореном броју српског војног и полицијског особља бити дозвољено да се врати. До сада са КФОР-ом нису вођени разговори о повратку српског особља - наводи се у захтеву. 

Немам илизуја, а знам да ће да одбију тај захтев, рекао је председник.

Он је истакао да је КФОР у обавези да одобри тај захтев.

- То није могућност, већ је обавеза за КФОР - објаснио је Вучић.

Они ће наћи безброј разлога, иако на то немају право, да кажу како "контролишу ситуацију" и да за тим "нема потребе", казао је председник.

- Курти није ово сам смислио, није толико паметан. Има увек оних који су усаглашени с њим. Само добијете поруку из света како се Еулекс усагласио са неком акцијом. Кад их питате зашто, кажу зато што нема дугих цеви. А увек има дугих цеви и прстију на обарачу.

- Одлука држава Србије је да нема предаје! То је и моја одлука, без обзира на цену коју ћу морати да платим - закључио је председник Србије.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".