Није га нико хтео, нити је било ко хтео да га прихвати од остатка породице, њега су оставили на степеницама манастира на Светој Гори. Монаси су видели дечака и прихватили га међу собом.

Хранили су га и пазили, одрастао је уз монашко васпитање и едукацију, али није ниједном изашао ван зидина манастира. Посветио је свој живот вери, а за други пут није ни знао.

Михаило је преминуо 1938. године, са 82 године, без једног јединог контакта са женом. О његовом пореклу се не зна много, али се верује да је српског или румунског порекла, судећи по имену.

 

 

Једно од многих правила Свете Горе је на снагу ступило давне 1060. године које је гласило да женама није дозвољен приступ Светој Гори. Чак и данас је ово правило на снази, те је само мушким туристима дозвољено да обиђу ово свето место.

Царство без круне, држава без војске, земља без жена, богатство без новца. Међутим, постојали су одређена иступања од овог правила. Пресвета Богородица је једном приликом, пловећи са апостолом Јованом, због невремена пристала на Атос. Паганско становништво је прихватило проповед њену и она је постала заступница и игуманија целе Свете Горе, коју још и називају Врт Пресвете Богородице.

Прва жена која је "прекршила закон" јесте српска царица Јелена, супруга Душана Силног. Она је, наводно, бежећи од куге која је харала Балканом, добила дозволу да уђе на Атос. Међутим, она је захтевала да буде ношена, како ногом не би крочила на Свету Гору. Боравила је у палати свога мужа, крај манстира Светог Васиилија, који је водом био одвојен од остатка полуострва.

 

 

Ово правило је прекршено још два пута, једном у 19. веку, када је жена британског конзула добила одобрење да посети најстарији манастир на овом месту Велику Лавру Светог Атанасија. Други пут, услед грчког устанка и протеривања Грка из мале Азије, Атос је породицама отворио своје двери, али се те породице нису задржавале дуго како не би нарушили светост овог места.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".