Српска православна црква данас обележава Светог Алимпија Столпник.

Рођен је око 522. године у Хадријанопољу у малоазијској области Пафлагонији. Најпре као економ, а потом као ђакон служио је у цркви у Андријанопољу код епископа Теодора, који га је прихватио након очеве смрти. Иако је био вољен од свих, увек је тежио усамљеничком начину живота. Прво је побегао на исток у град Евхаит, али су га одатле вратили Теодор и људи из његовог краја. Пошто је жеља да живи усамљенички преовладала, повукао се на једно грчко гробље од којег су људи бежали због веровања у демонска привиђења. Ту се настанио на једном стубу (столпу), претходно уклонивши паганске симболе и поставивши крст.

Стајао 53 године

На стубу је на хладноћи и врућини, у посту и молитви, провео већи део живота (према хришћанском предању око 53 године). Због тога је назван столпником и остао је доследан упркос искушењима и подсмеху људи. Најзад, после неког времена, људи су почели да га поштују и да му долазе ради утехе, поуке и исцелитељских моћи у које се веровало. Поред његовог стуба најпре је подигнута црква посвећена великомученици Ефимији, која му се наводно јавила у сну, а потом су подигнута и два манастира, један мушки и један женски. У женском манастиру живеле су Алимпијеве мајка и сестра Марија, а он је са свог стуба, примером и речима, указивао људима пут ка спасењу. Установио је типике, односно манастирске прописе према којима су се владали монаси у оба манастира. На пример, монахињама је било забрањено да се појављују пред мушкарцима.

Четрнаест година пред смрт, Алимпију су оболеле ноге, тако да више није могао да стоји. По предању, Алимпије је живео 118 година и преминуо је 640. године у време византијског цара Ираклија (610-641).

Веровања

Према старијим веровањима, овај светитељ спасао је народ од куге и многих других болести. Такође, данас би требало отићи у рано ујутру у цркву, како бисмо били здрави током наредне године. Свети Алимпије Столпник сматра се и заштитником стоке, па се у народу верује да је на његов дан никако не треба упрезати.

Данас не ваља јести кравље месо, а у источним крајевима Србије практикују да не износе телетину, како би у кући владали напредак, слога и мир.

Преподобни Алимпије Столпник у многим породицама слави се као крсна слава.

Молитва

Оче Свети, Лекару душа и тела, Који си послао Јединородног Сина Свог, Господа Бога, Спаситеља нашег Исуса Христа, Који исцељује сваку болест и избавља од смрти, излечи и мене од свих мојих душевних и телесних немоћи, и оживотвори ме благодаћу Христа Твог, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и Приснођеве Марије, Силом Часног и Животворног Крста, посредништвом Часних небеских Сила бестелесних, Часног, славног Пророка, Претече и Крститеља Јована, Светих славних и добропобедних мученика, преподобних и богоносних Отаца наших, Светих исцелитеља, бесребреника Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Јермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна, Светих и праведних Богоотаца Јоакима и Ане, и свих светих. Јер си Ти Извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и Једносушт.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".