У Булевару краља Александра, на месту где је синоћ, док је прелазио улицу на пешачком прелазу, држећи девојку за руку, страдао двадесетшестогодишњи младић, савијени су стубићи, разваљен зид и сломљено стакло.

На њега и девојку налетео је двадесеттрогодишњи возач аутомобила марке "ауди". Младић је преминуо на лицу места, а девојка је колима Хитне помоћи превезена у ВМА.

Према речима очевидаца, узрок трагедије највероватније је неприлагођена брзина. Возач М. Н. је ухапшен и одређено му је задржавање до 48 часова, а потом ће уз кривичну пријаву бити приведен Првом основном јавном тужилаштву.

Фото: О. Матавуљ

 

Грађани кажу да на овом пешачком прелазу није најбезбедније прелазити улицу ни усред дана.

 - Као што видите, није ништа обележено, јако је тешко, чак и ја кад возим некада, непрегледно је доста, а људи често само излете на улицу и прелазе, мислим није до људи, него знакова нема, нема никаквог обележја да кажем у виду ограничења брзине или просто неки полицајац да буде ту, тако да слабо је обележено - каже један Београђанин, пише РТС.

Према подацима МУП-а, од почетка ове године, у саобраћајним несрећама на пешачким прелазима погинуло је 15 пешака, а 750 је повређено. Само током претходног дана, у Београду се догодило пет саобраћајних незгода у којима су оборени пешаци на обележеним прелазима.

Фото: З. Јовановић

 

 - Пешаци страдају прелазећи пешачки прелаз и својом грешком када, на пример, то раде када је црвено светло на семафору, страдају грешком возача који не прилагоди брзину тако да може да пропусти пешака на пешачком прелазу, али и одговорношћу управљача пута, који не одржава саобраћајну сигнализацију у вези са пешачким прелазом у исправном стању - рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, преноси РТС. 

Управа саобраћајне полиције апелује на возаче да повећају опрезност и смање брзину кретања у зонама пешачких прелаза, али и на пешаке да улицу прелазе искључиво након што се увере да то могу безбедно да ураде.

Двадесеттрогодишњи возач који је усмртио младића на пешачком прелазу у Булевару краља Александра осумњичен је за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја. За саобраћајне несреће у којима има погинулих у Србији је максимална казна 12 година затвора, а, на пример, у Великој Британији могуће је добити и доживотну казну.

Фото: Н. Скендерија

 

(РТС)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".