Аргентина има два освојена Мундијала, један са Диегом Марадоном, али са Месијем ниједан. Били су близу када су играли финале Светског првенства 2014. године у Бразилу, но тада је Немачка у продужецима славила голом Марија Гецеа.

Гаучоси су у Катар дошли спремни да напокон дођу до злата. Меси предводи свој тим, који на моменте може да заблиста и буде најбољи, а и текако зна и да разочара. Стога је тешко предвиђати шта ће се дешавати сутра у дуелу с Холандијом и колико на крају може та моћна Аргентина - земља у којој се фудбал сматра начином живота.

Холанђани су као фаворити из сенке допутовали у Катар, за разлику од споменуте Аргентине, али и они су показали да су ту, међу осам најбољих, с разлогом. Предвођени искусним и сјајним тренером Лујом ван Галом, имају озбиљне планове и немају намеру да се предају пред било ким.

У табору холанђана последњих дана углавном се баве питањем како зауставити прву звезду аргентинске репрезентације. Барсин везњак Френки де Јонг познаје дуго и доста добро Месија, али то му не помаже да зна начин како да га елиминише.

- Искрено, не знам. Познајем га дуго, али не знам како га зауставити. Он је већ 15 година фудбалер који прави разлику на терену, нема решења како га зауставити. Чак је и на тренингу било практично немогуће. Тај задатак можемо испунити само као тим - наглашава Френки који је годинама у Барселони из првог реда гледао Месијево мајсторство.

За разлику од њега, Луј ван Гал је имао потпуно другачији одговор. Он пак верује да Меси може да буде чак предност Холанђанима.

- Меси је најопаснији играч на свету, способан је сам створити много прилика, а уједно је и брилијантан стрелац - похвалио је Аргентинца на почетку 71-годишњи стратег, па наставио истакнувши како је седмероструки освајач Златне лопте и слаба тачка ове екипе.

- Када Аргентина изгуби лопту, не направи пуно. Не помаже у одбрани и тако дефанзивно има играча мање на терену. То је наша шанса - каже прекаљени стратег на клупи ''орања''.

Управо на Светском првенству у Бразилу је Аргентина играла са Холандијом полуфинале, а Гаучоси су прошли на пенале.

Меси у том дуелу није пуно показао, а и тада је на клупи Холандије био Ван Гал. Видећемо има ли Ван Гал начин да и сутра заустави Месија и хоће ли заиста, како сам каже, Аргентинчево присуство на неки начин бити и шанса ''орању'' за пласман у полуфинале.

Подсећања ради, Аргентина је управо Холандију добила у финалу Мундијала 1978. године са 3:1. Осам година касније Гаучоси су играли финале против Западне Немачке и на крилима Марадоне освојили ту другу и последњу титулу првака света. Диего није био стрелац ниједног од три гола у финалу, али је у полуфиналу дао два гола Белгији, а два у четвртфиналу Енглеској, уз чувену Божју руку... 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".