Финска премијерка Сана Марин одушевила је све својим изгледом појавивши се на прослави поводом 105. годишњице независности Финске у Председничкој палати. 

Најмлађа председница владе на свету засијала је у елегантној хаљини познатог финског дизајнера. Како је навела на свом Инстаграм профилу, хаљина је стара већ 15 година, али је модификована специјално за ову прилику. 

Поред свилене хаљине, Маринова је на себи имала сребрни накит који савршено пристаје уз ову креацију. Премијерка је носила и Велики крст Беле руже Финске, који се додељује грађанима ове државе који су се истакли у служби отаџбине, као признање за запажене цивилне и војне заслуге.

Она је на ову прославу долетела право са Самита Европске уније - Западни Балкан који је одржан у главном граду Албаније, a на којем је учествовала као лидер Финске. 

На свечаном пријему у Хелсинкију била у пратњи свог супруга Маркуса Раиконена, бившег фубалера и предузетника, са којим је у браку од 2020. године. Њих двоје су поносни родитељи 2-годишње ћерке Еме. 

 

Подсетимо, Сана је 2019. године постала најмлађа премијерка на свету и тек трећа жена на овој позицији у Финској. Њен приватни живот изазвао је пажњу светске јавности када је на свом блогу причала о свом детињству. Наиме, рођена је 1985. године у Хелсинкију, главном граду Финске у сиромашној породици оца алкохоличара и мајке хомосексуалног опредељења. Овакав брак није могао да опстане те се завршио разводом још док је Сана била дете.

Фински медији писали су о томе како јој је тешко падало то што јој се мајка преудала и почела да живи са својом партнерком, јер у то време није било популарно бити припадник ЛГБТ популације у овој нордијској земљи. Признала је као дете осећала „невидљивом“ јер није могла да прича о својој породици. Али рекла је да јој је мама увек била подршка и говорила јој је да верује да може да уради све што пожели. 

Похађала је Универзитет у Тампереу и прва је особа у својој породици која је дипломирала.

Маринова се летос нашла у центру скандала након што су испливали снимци са једне приватне прославе на којој се налазила. Лидери опозиције су након објављивања тих снимака чак тражили да се тестира на присуство дроге у организму, што је лепа премијерка и урадила. Иако је добила негативан тест, јавност у Финској није био одушевљен њеним понашањем јер су сматрали да је занемаривала дужност државника. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Сана Марин - премијерка Финске која се залаже за чланство у НАТО

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".