Токсоплазма гонди је паразит који се настањује у топлокрвним животињама и људима, а познато је да временом утиче и на њихов централни систем. Међутим, када је примећено да су младунци хијене заражени овом врстом интрацелуларног паразита склонији ризичном понашању које може да их кошта живота, научници из САД-а су решили да испитају овај феномен на сивим вуковима. 

Тим који су предводили биолози Конор Меир и Кира Касиди са Универзитета Монтана су за потребе своје нове студије анализирали понашање вукова заражених токсполазмозом и дошли до открића да она не изазива само промене у понашању код појединаца већ да може и да утиче на њихов положај у чопору. 

Већи ризик - двоструко веће шансе за лидерске позиције.

Тим се фокусирао на истраживање различитих популација сивих вукова у Националном парку Јелоустоун у америчкој савезној држави Вајоминг. Првобитно су узимани узорци крви 229 животиња, након чега је вршена анализа антитела на Тоxопласма гондии, а затим и упоређивани подаци са обрасцима њиховог понашања и улогама које су имали у чопору у периоду од 1995. до 2020. године - како би могли да идентификују евентуалне промене. 

Фото: Профимедиа

 

Откривено је да се њихово понашање драстично мењало након заражавања споменутим паразитом тако што су мужјаци имали двоструко веће шансе да напусте чопор у првих шест месеци у поређењу са уобичајеним временским периодом од две године. Поред тога, заражене јединке су знатно чешће постајале вође чопора, а истраживачи су ове резултате приписали чињеници да су они показивали већу спремност да се упусте у високо ризично понашање - као и хијене. 

Објашњење за ову промену лежи у измењеном односу хормона, а неке од експерименталних студија су већ сугерисале да хроничне инфекције могу довести до повећане производње допамина и тестостерона. Ове промене према мишљењу аутора студије изазивају агресивно и ризично понашање, које резултирају већом шансом да се вукови упусте у борбу за вођу чопора. 

(Национална географија)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".