Уједно је и разредни старешина том одељењу у ОШ "Свети Сава" у Врчину, а из Министарства просвете за Курир наводе да је удаљена с посла до окончања дисциплинског поступка

Наставница из Основне школе "Свети Сава" у Врчину претила је својим ђацима да ће довести "батинаше да их млате"! Скандалозан снимак на ком се чује њен повишен тон и претње појавио се јуче на друштвеним мрежама. Она је иначе разредни старешина ученицима којима је претила! Шок снимак кришом је направио један ученик. На снимку се чује да је говорила о неваспитању ђака, након чега је уследило оно што је и повод овог текста:

- Нисте ви ни паметнији, ни јачи од нас. Ако ништа друго, имам више пара од тебе да платим некога да те бије сваки дан. Веруј, већ ми је доста и деце и школе и васпитања. Заслужили сте батине, заслужили сте да будете доведени у ред. Значи, ако ништа друго, нећу ја да прљам руке, него ћу другима да дам да те лепо млате, све док се не доведеш у ред... - чује се како изговара наставница.

Директор ОШ "Свети Сава" Добрица Синђелић каже да су за снимак сазнали тек када се он појавио на мрежама.

Фото: Н. Скендерија

 

- Засад није познато шта је претходило оваквим претњама, а њене колеге и даље не могу да престану да се чуде, јер су за њу свих ових година, колико ту ради, имају само речи хвале. И сам сам се шокирао када сам на снимку препознао да је то она. У питању је наставница која је дугогодишња колегиница и која у нашој установи ради већ 12 година. Њен рад никада није био споран. Након сазнања о овом инциденту, против ње је покренут поступак и према њој ће се даље поступити искључиво према закону.

Снимак можете погледати на овом линку

Из Министарства просвете кажу да у овом случају, као и у другим случајевима насиља, реагује школа, а да они само прате поступање школе.

- Према информацијама којима располаже министарство, школа је поступила одмах по сазнању да се појавио снимак непримереног понашања наставнице према ђацима. Одржан је састанак тима за превенцију и реаговање на насиље, који је поступак наставнице оценио као трећи ниво насиља. Директор школе је покренуо дисциплински поступак због теже повреде обавезе запосленог, а наставница је удаљена са рада до окончања поступка. Одржано је одељенско веће осмог разреда и школски одбор и заказан састанак наставничког већа. Заказани су и разговори са ученицима у присуству родитеља. Министарство ће наставити да прати поступање школе.

Председник Форума београдских средњих стручних школа Милорад Антић каже да ниједан наставник нити разредни старешина не сме да користи овакав речник, као и да за исти мора да одговара!

- Тај уличарски језик је неприхватљив! Децу не може да васпитава било ко, а разредни старешина има улогу сличну родитељској. Разредни се памти за цео живот. Ова деца, нажалост, неће имати чега лепог да се сећају. Чињенично је да кукоља свуда постоји, али се он мора истребити - каже Антић и додаје:

- Не верујем да се она први пут тако обраћала деци и да су ђаци случајно баш у том тренутку укључили камеру да снимају. То се вероватно дешавало и раније, само је сад испливало. Неки ђаци могу да почну да је опонашају јер се воде оном логиком "ако може то да каже наставница, зашто не могу и ја".

Он каже да би наставница морала да буде суспендована.

- Директор је рекао да све раде по закону, надам се да то значи суспензију. Јер, ако се не суспендује, онда може да ради с децом! Уколико буде суспендована, то ће трајати док се не заврши процес, а то траје оквирно 45 дана и у том периоду не може да ради и добија само једну трећину плате. Ако буде кажњена због теже повреде радне дужности, како се ово и квалификује, то ће бити на период од шест месеци, када ће имати 30 одсто мање примање.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".