Српска православна црква данас обележава дан Светог свештеномученика Климента, великог православнг мученика. Иако није црвено слово, овај велики празник проводи се у посту, а народни обичаји посебно се тичу физичког рада на данашњи дан.

Свети свештеномученик Климент

Рођен у Риму, од царских родитеља. Мајка, два брата и отац су му се изгубили на Истоку. Када је пошао да их тражи, у Александрији је упознао апостола Варнаву. Браћа Фаустин и Фаустинијан су му већ били код апостола Петра, који му нађе мајку као старицу просјакињу, па онда и оца. Апостол Петар га пре него је распет на крст поставио за епископа у Риму.

Цар Трајан га је протерао у Херсон, где је нашао 2.000 хришћана који су тесали камен на безводном месту. Светитељ им изведе воду. Обратио је у хришћанство толико неверних житеља тог краја да је за годину дана ту подигнуто 75 цркава. Свети Климент је утопљен у море 101. године, а мошти су му извађене из мора тек у време Светих Кирила и Методија.

Народна веровања о свештеномученику Клименту 

Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на овај празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Климента.

Такође, иако није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Климента.

Беседа на овај дан говори о ангелском стању светитеља:
"А који се удостоје добити онај свет, више не могу умрети, јер су као анђели.
Тако говори онај који зна и који га је видео. Шта има да сумњамо више браћо?"

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".