Чај од камилице

Познато је да чај од камилице има умирујуће дејство. Истраживачи верују да њен ефекат на сан потиче од садржаја флавоноида. Камилица је посебно ефикасна у изазивању поспаности због своје хемијске структуре. Екстракт биљке садржи апигенин, хемијско једињење које изазива поспаност када се веже за ГАБА рецепторе у мозгу. Када се апигенин у камилици веже за те рецепторе, он има седативни и опуштајући ефекат и зато чај од камилице изазива поспаност.

Камилица се традиционално користи за смањење напетости мишића, побољшање варења и смањење анксиозности. Све то може да побољша да се лакше утоне у сан. Савет је да се попије шоља топлог чаја од камилице после вечере, али не и пред одлазак у кревет.

Истраживачи су открили да су жене, које су пиле чај две недеље након порођаја, имале бољи квалитет сна и мање симптома депресије. Забележено је да су ти ефекти трајали до четири недеље.

Фото: Профимедиа

 

Уље од лаванде

Постоје докази који подржавају употребу лаванде као природног лека којим се лечи несаница. Студија објављена у Journal of Alternative and Complementary Medicine проценила је ефикасност коришћења есенцијалног уља лаванде пре спавања. У студији је учествовало 79 студената који су имали проблем са спавањем. Подељени су у две групе – једна је користила лавандино уље, а друга се придржавала такозване хигијене сна (одлазили су увек у исто време на спавање, спавали у проветреној, тамној соби, без укључених електричних уређаја…). Пре одласка на спавање, студенти  који су користили лаванду носили су фластере са есенцијалним уљем на грудима. Резултати су показали да су учесници ове групе имали квалитетнији сан од оних који су само практиковали хигијену сна.

Важно је напоменути да нека истраживања показују да коришћење етеричног уља лаванде може да утиче на полни хормон у телу (естроген и андроген) и може да доведе до нежељених нуспојава, Зато је добро разговарати са лекаром о томе да ли метод коришћења лаванде (било да је у питању чај, мирисна свећа или есенцијално уље) носи нежељене ризике.

Фото: Профимедиа

 

Сок од вишње

Сок од вишње може да помогне да лакше утонемо у миран сан, јер се сматра да је природно богат мелатонином, хормоном који помаже у регулисању циклуса спавања и буђења тела. Показало се да вишње, посебно оне баш киселе, имају различите здравствене предности – може да помогне у  борби против упале, да смањи бол у мишићима и ојача имуни систем.

Истраживања показују да кисели сок од вишње такође може да помогне људима да брже заспе и боље и дуже спавају. Сматра се да позитиван ефекат киселог сока од вишње на сан потиче од триптофана и мелатонина. Мелатонин је хормон сна који се лучи у одређено доба дана како би помогао телу да пређе у стање сна, а триптофан помаже телу да производи мелатонин, стога је неопходан за добар сан.

Сваких 100 грама киселих вишања садржи око 9 милиграма триптофана, а људима је дневно потребно око 250 до 425 мг триптофана. У истраживању триптофана на сан, стручњаци наводе да би триптофан требало да се узима пре спавања. Слично томе, испијање киселог сока од вишње може да буде  најефикасније за добар ако се конзумира увече.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".