Најмање двоје демонстранта је данас убијено, а 17 рањено на југу Ирака након што су снаге безбедности отвориле ватру на окупљене који су демонстрирали против затворске казне  ирачком активисти изречене због објаве на Твитеру, преноси АП позивајући се на изворе из локалних власти и болнице.

Стотине демонстраната окупило се на улицама града Насирија како би протестовали због судске пресуде Хаидеру Хамиду ал-Заидију на три године затвора због наводних критика оружаних снага.

Ал-Заиди је оптужен по одредби кривичног закона који забрањује јавно вређање било које владине институције или званичника, а у његовом твиту из јануара објављена је фотографија заменика Снага народне мобилизације, кровне групе углавном шиитских паравојних група, Абу Махдија ал-Мухандиса.

Мухандис је убијен током америчког напада у јануару 2020. када је убијен и ирански генерал Касем Сулејмани, који је био командант иранских елитних одреда Кудс.

Ал-Заиди је ухапшен у јуну ове године и након две недеље пуштен уз кауцију, а изјавио је како је његов Твитер налог хакован.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".