Један од корисника који се потписује каоПроф. Др Зекy Приест прокоментарисао је да је "Шолц измислио државни удар само да би похапсио политичке противнике и скренуо пажњу са нечега тамо".

На овај коментар надовезао се профил под називом "Детектор лажи" који је написао "Шолц је измислио државни удар само да би скренуо пажњу са медијског мрака у Србији".

Подсетимо, јутрос је савезна канцеларија криминалистичке полиције БКА уз пратњу специјалних једница немачке полиције ГСГ-9 и СЕК покренули су полицијску акцију рације и хапшења неонациста широм Немачке.

Операција се спроводи под ознаком "Соко-сенкс" и у оквиру ње 3.000 припадника служби безбедности претресло је 137 објеката у власништву 52 осумњичена, док је њих 25 ухапшено, јавља немачки Билд.

Акција је почела у шест сати ујутро претресом кућа у берлинској резиденцијалној четврти Ванзе. Акције су координисано покренуте и у Бад Лобенштајну, Баден-Виртенбергу, у Саксонији, Баварској, Хесену, Доњој Саксонији, али и у суседној Аустрији - Кицбил и Перуђа у Италији.

Како јавља Билд, мрежа је формирана око принца Хајнриха који је класификован као безбедносна претња, као и бивша посланица АФД и берлинска судија Биргит М. В.  Међу ухапшенима је и руски држављанин Виталиј Б.

Хтели да смене садашњу власт

Све је почело када су истражитељи ушли у траг тајној организацији у Хесену, када је у августу 2022. властима пријављено постојање тајне "антиуставне групе".

"Оптужени припадају терористичкој организацији основаној крајем новембра 2021. која је имала за циљ рушење постојећег државног поретка у Немачкој и његову замену новим обликом владавине", саопштио је савезни државни тужилац.