Чињеница је, међутим, да седе власи неће доћи зато што сте почупали једну, али чупање косе свакако није добро, а зашто то не би никако требало да радите објашњава експерт за косу Ван Кларк.

- У сваком циклусу након отприлике 20 година, коса поново расте, само мало тања и почиње брже да опада. Циклуси на глави се понављају у просеку на пет година, а постоји ограничен број циклуса раста - рекао је Ван Кларк.

Фото: Профимедиа

 

И стилисткиња Џенифер Кораб се слаже и додаје:

- Осим што ћете прекинути један од тих циклуса, можда правите већу штету коју би било тешко исправити. Чупањем косе можете трауматизовати фоликул длаке, што може довести до инфекције или чак ћелавих мрља.

Седа коса је неизбежан део старења. Наравно, код неког ће бити више, код другог мање заступљена, али је неко правило да се број пигментних гранула природно смањује с годинама, односно, обично између 28. и 40. године.

- Разлог томе је што меланоцити, ћелије које производе меланин, почињу да успоравају и имају мању производну моћ - објаснила је Хелен Риви стручњак за косу.

Фото: Профимедиа

 

- Коса заправо није седа, већ је потпуно прозирна. "Сиви" тон се заправо своди на проценат природне боје косе који је преостао и који је помешан између осталих длака изазивајући много различитих нијанси. Како кажу стручњаци, ваш ДНК и ваш живот играју улогу у томе колико брзо се појављују седе. Ваш биолошки састав и генетика одређују када коса почиње да седи, а стрес може појачати или убрзати процес. Дакле, више власи не долази зато што сте једну почупали – појављују се јер време пролази.

- Не верујем да је освета намера у природним процесима - нашалио се Ван Кларк и додао:

- Али свеједно, долази више сивила, јер је таква путања живота. Ако вам пређе у навику чупање седих власи, када је мање од један одсто главе седо, имаћете мање косе за неколико година, када 10 одсто главе буде под седим власима.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Србија Данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".