За прање прозора не постоји магична формула или техника. Једни то чине уз помоћ новинског папира, док други користе модерне крпе са микро влакнима или практичне гумене брисаче. Како ко воли.

И док су технике прања стаклених површина и огледала више-мање подједнако ефектне, чест проблем који се јавља су ружни трагови брисања и мрље које остају након прања. Проблем се не крије у самој техници чишћења већ у грешкама које правимо током чишћења.

Грешка: Претеривање са средствима за прање прозора

У жељи да уклоне сву прљавштину с прозора, многи ће стаклену површину добро натопити средством за чишћење, али то је највећа грешка коју можете да урадите.

Осим што ћете се двоструко више намучити, ако не уклоните препарат са стакла у потпуности, на прозору ће се појавити мрље када се осуши.

Савет: Прозор је најбоље опрати само чистом водом или благим препаратом и то у врло малој количини.

Грешка: Погрешно брисање прозора

Фото:Профимедиа

 

Брисање прозора завршна је фаза прања током које настају поменуте компликације. Највећа грешка коју правимо је да стакло бришемо кружним покретима. Ова техника једино има смисла код полирања аутомобила, док за прање стаклених површина или огледала не делује. Брисање кружним покретима руке, крпом поново враћамо прашину и остатке прљавштине на обрисану површину што доприноси стварању мрља.

Савет: Најбољи покрет за брисање је у облику слова С – руком се постепено спуштамо према дну стакла, притом не прелазећи два пута по истом месту.

Грешка: Прање прозора у погрешно доба дана

Иако смо сви једва дочекали лепо време да се бацимо на посао, највећа грешка коју правимо је да прозоре перемо током дана, односно онда када их обасјава сунце. Наиме, сунце врло брзо угреје стаклене површине што значи да ће се било који препарат који нанесете на стакло моментално осушити, па га нећете на време уклонити са стакла. Осушено средство за чишћење остаће на стаклу у облику белих мрља или мутних трагова.

Савет: Прозоре перите ујутро или касније увече, јер ће се до тада стакло охладити, пише Нови.ба.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".