Они су остављање купуса за зиму почињали на следећи начин - куповином најбољег купуса! Идеално би било да прво купите једну или две главице и проверите да ли купус има слаткаст укус. Ако има, то је прави, а ако је мало љуткаст, боље га потрошите за салату или кување, а за буренце тражите неки други. Такође, проверите да случајно нема пужева голаћа у главици, јер ако је род такав, кисели купус се неће одржати.

Фото: Профимедиа

 

Добре су оне сорте које имају тање "жиле", а пословично су најбољи "футошки" и "српски мелез." Кад одаберете прави купус, очистите га темељно од спољних листова а онда зарежите сваки корен "на крст" и извадите средину што више можете. У сваку издубљену главицу сипајте по кашичицу соли, па их ређајте пажљиво једну уз другу.

Главице не смеју да се притискају, али ни да буду сувише лабаво спаковане. Отвор у корену, у коме је со, остаје окренут на горе. Док ређате главице, са стране углавите и пластично црево које треба да иде од дна до врха бурета. Служиће за претакање расола.

Фото: Профимедиа

 

Кад поређате главице, поставите пластичну решетку или чамове дашчице и притисните каменом и оставите преко ноћи да купус одстоји. Ако сутрадан може да се дода још нека главица, попуните буре још мало. Размутите со у хладној води, тако да укус буде непријатно слан.

Прелијте купус, затворите и већ сутрадан проверите да ли треба додати још пресолца. Чим се почне осећати измењен мирис, почиње претакање и оно се обавља сваки дан. Цревом извући пун лонац пресолца са дна бурета, па га прелити одозго преко купуса. Поновити процедуру неколико пута.

Фото: Катарина Михајловић

 

Када купус достигне жељени ниво киселости, додајте у буре винобран, према упутству на кесици а у складу с количином купуса. Док чекате да се укисели, можете спремити мање буре или неку већу теглу рибанца.

(лепаисрећна)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".