Влада Ирана није потврдила да је тзв. полиција за морал укинута након након што је државни тужилац Ирана Мохамед Џафар сугерисао да је она распуштена, док су ирански медији пренели да је његова изјава "погрешно протумачена".

- Полиција за морал нема ништа са правосудним системом и укинута је - рекао је Монтазери у суботу увече, преноси Би-Би-Си.

Монтазери је рекао да парламент и правосуђе разматрају треба ли променити закон који захтева од жена да носе хиџаб у јавности, пренела је полузванична новинска агенција ИСНА.

Додао је да ће се резултати знати за неколико недеља.

Фото: Принтскрин Инстаграм/ iranbefore79/nisi.pisi

 

Након што су Би-Би-Си и други страни медији пренели изјаву државног тужиоца, неки ирански државни медији негирали су да је полиција за морал распуштена. Државни ТВ канал на арапском језику Ал-Алам известио је да су неки "покушали да погрешно протумаче" оно што је рекао државни тужилац.

- Највише што се може разумети из примедби Мохамеда Џафара Монтазерија јесте да патроле моралне полиције нису биле повезане са правосуђем од свог настанка - оценила је конзервативна медијска кућа Студент Невс Нетворк (СНН) и нагласила да је ношење хиџаба "и даље закон у Ирану".

Фото: ЕПА

 

Међутим, реформистички лист Шарк саопштио је да се обратио канцеларији за односе с јавношћу техеранске полиције, али да су званичници избегли да одговоре на питање о распуштању полиције.

Ирански министар спољних послова Хусеин Амир Абдолахијан током посете Србији, а одговарајући на питања новинара није ни потврдио ни демантовао Монтазеријеву изјаву.

- У Ирану се све добро креће у оквиру демократије и слободе - рекао је он, преноси Би-Би-Си.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".