Године 1957. Совјетски Савез је лансирао Спутњик 2 у орбиту у оквиру популарног трке за освајање свемира. Овај период описује трку између две светске силе тог времена САД-а и СССР-а везану за васиону и ванземљаске активности.

Совјети су први послали сателит у свемир, али и човека, Јурија Гагарина, док су Американци успели да згазе на месец.

У оквиру трке за свемиром, лансирана је и Лајка у летелици. Пронађена је женка мешанац луталица на улицама Москве и њен живот се из корена променио. Била је први пас у орбити.

 

 

Након лансирања, убрзо је дошло до грешке у систему и није се одвојила ракета од остатка летелице што је довело до наглог пораста температуре. Лајка је претрпела велике болове и због "прегревања организма" је умрла само неколико сати након полетања.

Први извештаји су гласили да је умрла од недостатка кисеоника, али је Совјетска влада оповргавала ове теорије, додајући да је примила фаталну дозу и да је пре него што је нестало кисеоника "успавана". Међутим, тек 2002. године су се појавиле праве информације о њеној судбини.

О њеној судбини је проговорила и Алилија Котовскаја, која је Лајку тренирала.

- Знали смо да ће она угинути током лета, у то време није било начина да је вратимо. Отишла сам да је посетим, замолила је да нам опрости и плакала сам док сам је последњи пут мазила - прича Котовскаја. Дан касније, Лајка је кренула на пут без повратка.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".