Извињење професорки коју су малтретирали или укључење у хуманитарни рад само су неке од санкција које прете двојици малолетних ученика Техничке школе у Трстенику, а против којих је Више јавно тужилаштво у Крушевцу поднело Вишем суду у Крушевцу захтев за покретање припремног поступка у правцу кривичног дела злостављање и мучење, извршеног у саизвршилаштву.

Фото: Друштвене мреже

 

Наиме, за ово кривично дело је Кривичним закоником предвиђена казна затвора до једне године, али пошто је реч о старијим малолетницима, они се гоне по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, објаснио је за медије адвокат Немања Ињац.

- Имајући у виду да су у питању малолетници, за ово дело им се не може изрећи казна малолетничког затвора, већ васпитни налог (ако су испуњени услови: признање кривичног дела од стране малолетника и његов однос према кривичном делу и оштећеном.).

Васпитни налози могу бити поравнање са оштећеним ради накнаде штете извињењем или потребним радом; редовно похађање школе; укључивање, без накнаде у рад хуманитарних организација или послове социјалног, локалног или еколошког садржаја; подвргавање одговарајућем испитивању и одвикавању од зависности изазване употребом алкохолних пића или опојних дрога; укључивање у појединачни или групни третман у одговарајућој здравственој установи или саветовалишту - наводи Ињац.

Професорка се придружила тужби

Професорку коју су ученици малтретирали рекла је јуче за медије да се и она придружила тужби тужилаштва.

- Подржавам је у потпуности. Пуно ми значи и то ће ваљда ставити тачку на све ово како бих могла да наставим са нормалним животом - казала је кратко професорка.

Додаје да се старијим малолетницима за учињена кривична дела могу изрећи и васпитне мере које могу бити:

- Судски укор и посебне обавезе (да се извини окривљеном, да се укључи у хуманитарни рад, да се укључи у одређене спортске активности); мере појачаног надзора од стране родитеља, усвојиоца или стараоца, али и заводске мере (упућивање у васпитну установу, упућивање у васпитно-поправни дом).

(Курир)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".