Новчаница од 1.000 динара појавила се уочи највећег државног празника у тадашњој СФРЈ - Дана републике, пред 29. новембар 1975. године. 

Када је пуштена у оптицај вредела је 55 америчких долара или 121 западнонемачку марку, а у тренутку када је повучена из оптицаја 1989. године њена вредност била је 10 пара конвертибилног динара и за тај новац није могла ни шибица да се купи. Због нијанси сиве врло брзо је добила надимак "сива голубица". 

Фото: Википедија

 

Идејно и ликовно решење новчанице од 1.000 динара, урадио је наш познати академски сликар и графички дизајнер Андрија Миленковић, светски признати минијатуриста и једини професионални креатор поштанских марака које је држава СФРЈ издавала.

Иначе, марка овог аутора "Триглав из Бохиња" два пута је на изложбама проглашавана за најлепшу марку на свету, а урадио је неке од најпознатијих заштитних знакова тадашњих компанија као што је знак Београдског сајма, затим ОЕБС-а у Београду, ликовна решења за Зимске олимпијске игре у Сапороу у Јапану, Медитеранске игре у Сплиту, као и више од три стотине графичких и ликовних решења за лого и препознатљиве знаке спортских и других догађаја како у свету тако и тадашњој држави.

Занимљиво је да је ова новчаница и даље у "оптицају", бар када је реч о нумизматичким примерцима. На сајтовима који се баве продајом старог новца и кованица, популарна "сива голубица" може се често наћи, а њена вредност приближна је данашњем динару у истом апоену, креће се око 1.000 динара.

Фото: Википедија

 

Тешка за фалсификовање

Тема по којој је Миленковић урадио графичка и ликовна решења за поменуту новчаницу, била је „зелени план”. За 15 година постојања овог апоена никада није фалсификована јер је чини више од 40.000 линија сивих нијанси.

Ко је жена на њој?

Лик девојке која у руци држи грозд, а иза ње комбајн жање пшеницу, сликар је урадио према лику своје супруге Ружице. Они који су то знали новчаницу су у време њеног повлачења назвали "Руска инфлација".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".