Српска православна црква данас обележава Свете апостоле Филимона, Апфија и Архипа, светитеље из 1. века

Према легенди у коју верују хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Неки од тих "малих апостола" били су и Свети апостоли Архип, Филимон и Апфија.

Апостол Павле помиње Светог Архипа у посланици Колошанима и Филимону, називајући га својим "другаром у војевању".

Свети Филимон остао је упамћен по томе што је у граду Колосају имао кућу која је била средиште хришћанства, где су се верници окупљали на молитви. Након неког времена, Филимон је постао и мисионар који је, путујући по свету, ширио хришћанство и божију мисао.

Света Апфија била је Филимонова жена и живот је провела служећи у кући, коју су она и њен муж претворили у праву, малу цркву.

Живот ово троје светитеља из корена се променио у дану када се славио празник незнабошкој богињи Артемиди. Сви хришћани сабрали су се на молитви у Филимоновој и Апфијиној кући када су, према причи, незнабошци упали, уништили цркву и заробили све вернике.

Свети апостоли Архип, Филимон и Апфија, као вође, након тога су стављени на страшне муке - шибани су и ударани, а након тога закопани у земљу до појаса и гађани камењем. Током овог мучења, преминули су Филимон и Апфија, али је Архипа снашла још суровија судбина. Њега су, једна живог, извадили из рупе и оставили деци да се "играју" - предање каже да су управо она била та која су га избола ножевима и коначно усмртила.

Ипак, као онима који нису знали шта чине, Свети Архип је опростио деци овај страшан грех и мирно и радосно кренуо у сусрет својим пријатељима Светом Филимону и Апфији. Зато веровање каже да се на данашњи дан мире завађени и опраштају грешке онима који су се о нас огрешили.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".