Џон и Џуди Готман су обоје амерички психолози и у браку су 35.година.  Они су такође стручњаци за партнерске односе и када разговарају са неким паром у разговору који траје само 15 минута , могу да открију да ли ће веза тог пара опстати или не. Они су урадили анализу са 40.000 парова и дошли до кључних тачака које су битне за опстанак везе: 

Правило број један

Прихватање - ово је најважније правило које чува партнерски однос. Двоје који су у вези или браку се зближавају када разговарају - о свему. Рецимо, ако ваш партнер чита нешто на мобилном телефону и каже: "Ово је интересантно", показује вам да жели да се дубље повеже са вама. Уколико се ви окренете у том тренутку ка њему уз речи: "Стварно? О чему је реч?", прихватате позив за повезивање. Временом се на тај начин ваш однос развија и учвршћује.

Фото: Профимедиа

 

Вежбајте зближавање

Понекад није могуће прихватити зближавање, али се треба трудити да се оствари када се могуће. Готманови кажу да се парови који су заједно најмање шест година понашају на овај начин 86 одсто времена. Они који се разведу, понашају се тако 33 одсто времена.

Збилжавање се вежба током заједнички проведеног времена. Психолози саветују да са партнером увек можете издвојити време да поразговарате о свему. Врло су важни заједнички тренуци. Оно на шта требате обратити пажњу јесте покрет тела, осмех, поглед, уздах. Затражите помоћ, речи "слушај/види ово", дозивање из друге просторије. Према тврдњама психолга, ови кораци ће вашу везу учврстити без обзира на то да ли сте заједно 50. година или на почетку везе. 

(Ало)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".