Трећина становништва у Србији последњих дана се јавља са тегобама попут тешког кашља, главобоље, отежаног дисања. Саветује се да уколико се јави и темпаратура поред поменутих тегоба, одлазак лекару

Кашаљ је начин на који се организам брани од микроба које стварају иритацију. Такорећи, он јесте корисна реакција тела јер напослетку штити трахеју и бронхије од патогених инфекција и страних честица.

Фото: Профимедиа

 

Ови симптоми указују на прехладу, али такође могу бити знак за много озбиљније стање или чак хронично обољење. Осим чајева и препарата на биљним базама попут сирупа, препуручују се и ови напитци које можемо направити од свакодневних намирница у кући: 

  • Вруће млеко - постоје 2 опције овог "лека": да се пола чаше помеша са минералном водом или да се у чашу топлог мелка дода кашичица меда.
  • Компот од смокава с млеком - добро оперите воће, ставите у топло млеко у размери 1 сува смоква средње величине на 1,5 шоље. Кувајте поклопљено на лаганој ватри 30 минута. Поклопите шерпицу и прекријте крпом, да се воће добро потпари. Пијте компот малим гутљајима.
  • Цимет - 3-5 пута дневно узимајте 1 кашику топлог меда са 1/4 кашичице цимета. Сматра се да уз овај "лек" и хронични кашаљ нестаје, а чисти се нос и отпушава.
  • Анис - сваких сат времена узимајте 30-50 мл чаја од семена аниса (15-20 г на 1 литар воде), који разређује слуз и олакшава њено уклањање из организма.
  • Банане - зреле банане пропасирајте кроз сито, па устињену смесу ставитеу шерпу са врелом водом у размери: 2 банане на 1 шољу воде са шећером. Поново загрејте и попијте ову мешавину.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".