Терапеути и аналитичари говора тела наводе кључне живчане навике које могу да помогну да уочите лажљивца.

Ових пет нервозних навика одају лажљивца, према терапеутима:

1. Очи су им "превртљиве"

Нечије очи могу пуно рећи, посебно када лажу.

- Када особа лаже, мозак се убрзано труди да покушава да схвати како појединца провести кроз ситуацију, а да га не ухвате - каже Колин Венер, америчка терапеуткиња и саветница.

Очи се не помичу праволинијски, већ "јуре" около док мозак обрађује информације. То се зове "микропомерање" и догађа се подсвесно, у покушају да се избегне откривање.

Лажљивац такође може да помера поглед од саговорника.

Фото: Профимедиа

 

2. Глас им се мења

Још једна невољна реакција на нервозу која се може догодити када неко лаже је промена гласа. Венер примећује да је то често окарактерисано необичним порастом или падом вокалног тона.

- Напетост у гласу јавља се када покушавате да не будете ухваћени. Висина, гласност или оба могу да доживе промену - каже она. Такође је могуће видети промене у начину на који особа говори, попут муцања, оклевања или пребрзог говора.

Нечија уста такође могу постати сува или напета, као да суздржава лаж, а можете приметити и да дише плиће него иначе. Све је то последица стреса изазваног лагањем.

Фото: Профимедиа

 

3. Скривају руке

Ако мислите да неко вара, погледајте његове руке, ако их можете пронаћи.

- Неко ко лаже може стиснути руке у шаке, ставити руке у џепове или прекрстити руке - каже америчка терапеуткиња ЂинаМари Ђарино. Свако од ових понашања указује на напетост у телу и такође може бити несвесна метода заштите или затварања, због непријатности коју узрокује стрес од лагања.

4. Врпоље се

Вероватно сте приметили да сте склони да се врпољите када сте у стресној ситуацији, као што је кратки рок на радном пројекту или чекање на почетак важног интервјуа. Иста ствар се догађа с лагањем.

- Кад појединци лажу, често имају проблема с мировањем и могу се нервозно врпољити - каже саветница Хедер Вилсон.

То би могло да се манифестује у лупкању ногама, померању на столици или седишту или чак корачању напред-назад. Опет, такво понашање је последица осећаја тескобе због тога што ће бити ухваћени, примећује Вилсон.

Фото: Профимедиа

 

5. Одступају од свог основног понашања

Нервозна навика за једну особу може бити нормално понашање за другу. Зато је важно разумети како се неко обично понаша како бисмо боље уочили лажи.

- Превару откривате читајући колико је неко далеко од нормалног, зато морате знати што је нормално - каже Пети Вуд, стручњакиња за говор тела. На пример, могли бисте да помислите да сви лажљивци застану пре него што проговоре и не успостављају контакт очима, али искрен и интровертиран појединац може то учинити најнормалније.

Фото: Профимедиа

 

Дакле, морате знати да ли је неко интровертан или екстровертан и шта су његова основна понашања. Свака навика која одступа од тога, посебно на један од горе наведених начина, могла би да буде знак непоштења, преноси 24сатахр. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".