- Мрзим књиге о дијетама - написао је лекар у својој књизи "Како не бити на дијети: Неописива наука о здравом, трајном мршављењу". Такође, на његовој листи ствари које мрзи нашли су се појмови као што је псеудонаучно брбљање, фотографије пре и после, филери, фантазија.

У својој књизи од готово 600 страница открио је како је највећи мит тај да треба да једемо мање како бисмо изгубили на тежини. Једите мање, крећите се више – класичан је савет који ћете чути често јер наводно калорија је калорија. Сто калорија пилетине и сто калорија леблебија није исто. Открио је пет навика које треба стећи код сваког оброка како бисмо изгубили нежељене килограме и остали у форми.

Пијте течности

Вода природно убрзава метаболизам па тако, ако четири пута дневно попијете велику чашу воде, она ће избрисати око сто калорија. Још је корисније ако је хладна вода – ваше тело мора да ради како би ту течност довела до температуре тела – метаболизам брже ради. Такође, чаша воде пре јела напуниће вам желудац па ћете самим тим мање појести током оброка.

Фото: Профимедиа

 

 

Пажљиво бирајте предјело

Ваши први залогаји могу да поправе или униште оброк, тврди Грегер. Они прави могу одузети сто калорија од главног јела. Током једног истраживања научници су послужили групи људи тањир тестенине који садржи отприлике 900 калорија. Један део групе добио је за предјело салату и људи су аутоматски појели мање тестенине, "уштедели" су око 200 калорија. Онај део групе који је појео велику јабуку уштедео је 300 калорија. Наравно, ово важи само ако је салата без дресинга препуних калорија и шећера.

Сирће

Јабуково сирће има велики утицај на губитак килограма. Уопштено, тврди Грегер, киселе намирнице стабилизују шећер у крви и убрзавају метаболизам. Ипак, немојте пити сирће – додајте га у салате.

Фото: Архива Новости/Никола Фифић

 

 

Фокусирајте се на храну

Склоните телефон, телевизор и игрице док једете. Ваш фокус одлази са хране на технологију, што вас несвесно тера да једете више. Истраживање је показало да су мушкарац и жена који су јели док су гледали телевизију појели барем један комад пице више од оних који нису. Једна група људи појела је 77% више сладоледа и слаткиша слушајући радио од оних који су јели у тишини.

Једите полако

Сви су заузети, али можете узети двадесетак минута како бисте јели. Тих двадесет минута мира допушта да се развију ваши природни сигнали ситости, онај осећај пуноће ума и тела како бисте добили пуни учинак. Ако се држите ових упутстава, већ сте на пола пута ка циљу. Саветује још и да једете мање залогаје, дуго жваћете и употребљавате мање тањире.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".