Др Станковић саветује да би пре почетка поста сви требало добро да размисле да ли да почињу или не.

- Зашто желите да постите? Пост је уздржавање пре свега од лоших мисли, храна иде успут уз то. Ако нисте спремни, онда не треба да постите - рекла је она и додала да пост јесте стресан јер многи упадају у психолошке замке, због умањене количине хране која се конзумира у овом периоду.

Фото: Т. Валић

 

Докторка је такође оценила да зимски пост није толико "страшан" као Ускршњи јер нема толико дана на води.

- Могу да се праве потажи, одлични су, не само барено поврће које људи не воле, јер им изазива психолошки моменат да ће бити гладни. Узмите хлеб уз то, може потаж да се прави од грашка, тикве, од намирница које имају мало више шећера, да се не би дошло до претеране глади - казала је докторка.

Фото: Д. Јелен

 

Прекините пост у овом случају:

- Пре свега, наше мисли ће нам то показати. Ако кренемо с нервозом и лошим мислима знамо да имамо проблем. Онда треба прекинути пост, и што свештенство каже, људи који имају здравствени проблем, деца и труднице, требало би да избегавају пост. Стварно зависи, деца не би требало да посте, њима је неопходно месо као и људима који имају тешке облике анемије. Чак и за труднице није толико страшно, оне ће надокнадити рибом и махунаркама као што је пасуљ. Али треба се консултовати понекад са доктором ако има здравствених проблема - закључила је она.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".