Постоје докази да доприноси губитку тежине, побољшава квалитет коже и утиче на ментално здравље.

Фото: Профимедиа

 

 

Једна студија објављена у часопису Медицал Хипотхесес сугерише да се хладни тушеви могу користити као третман за депресију. Поред тога, терапеути вец́ дуже време користе хладну воду као третман за болове у мишиц́има код спортиста.

Ово је исповест Ника Грина, који је за „Превенцију” открио како је одлучио да промени досадашњу праксу и дан започне ледено хладним тушем уместо топле воде, преноси "Крстарица".

,,Моје најбоље мисли се дешавају под тушем. Када треба да урадим нешто озбиљно или донесем важну одлуку у животу, дуго се туширам, јер ме опушта и даје инспирацију. Да бих упоредио предности топле или хладне воде, одлучио сам да се седам дана туширам само леденом водом. Експеримент је укључивао двоминутно туширање ледено хладном водом’’, објаснио је Ник.

Постао је фокусиран

,,Приликом првог туширања почео сам да одбројавам два минута у себи, али већ после 15 секунди осец́ао сам као да је прошла вечност. Осец́ао сам се као да сам бачен у ледено језеро. Међутим, догодило се нешто невероватно. Почео сам да се концентришем на неке основне људске способности. Рамена су ми била стиснута. Питао сам се: Да ли заиста треба да буду у тој позицији? Одлучио сам да их опустим. Убрзано сам дисао, што ме је смирило. Вода је била хладна, али умирујуц́а’’, рекао је Грин.

Постао је мотивисан

,,После два минута сам завршио туширање и спремио се за нови дан. Разлику сам осетио одмах током доручка када сам направио листу задатака које сам морао да урадим тог дана. Осец́ао сам се сјајно и продуктивно’’, казао је Грин.

Постао је одлучнији

,,Следец́ег дана сам био спреман да се туширам хладном водом, али сам осетио вец́и страх када сам ушао у туш кабину. Није ми се допао хладан туш, али ми се допао осец́ај који ми је пружио одмах после. Имао сам успешну недељу и одлучио сам да се туширам хладном водом сваког јутра. Знам да нец́е бити лако, али сам мотивисан да истрајем’’, закључио је Грин.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".