Српска православна црква и њени верници данас, 3. децембра, обележавају Светог преподобног Григорија Декаполита, који се слави и као Претпразништво Ваведења Пресвете Богородице.

Он је хришћански светитељ из деветог века и рођен је у Декапољу Исавријском, у данашњем Дар ес Саламу, највећем граду Танзаније.

Своје школовање је завршио у 14. години и тада се замонашио, а живео је у разним местима попут Византије, Рима и на гори Олимпијској.

Фото: СПЦ

 

 

Према народним веровањима, неретко се дешавало да га озари небеска светлост и да му се анђели јављају, а он их је гледао и помно слушао оно што су им говорили.

Зато се верује да је овај дан када се чуда дешавају и да се ваља молити овом светитељу, а предање каже да ће он заузврат испунити сваку, богоугодну, жељу.

Умро је 816. године у Цариграду, а скоро читав свој живот је посветио борби против иконоборства, верског покрета које се противи иконама, киповима и реликвијама.

Српска православна црква га празнује 20. новембра по Јулијанском, односно 3. децембра по Грегоријанском календару.

Молитва прва преподобном ГРИГОРИЈУ ДЕКАПОЛИТУ

О свети оче Григорије, верујемо да си још живећи у телу постао место Свете Тројице и сада се непрестано молиш са осталим светима и са Пречистом Богородицом за свете цркве, за патријархе, за цареве, за господаре и за слуге, за свештенике и за калуђере и за здравље и спасење свих правоверних хришћана. Понизно падамо пред твоје свете мошти и целивамо их с љубављу молећи те: ојачај и чувај ово свето место, овај свети манастир који те има за заштитника као и све градове и села са свим становништвом. Не заборави оне који се надају покрај твојих светих моштију, који им се са вером клањају и целивају их молећи се за здравље и избављење од узнемиравања нечистих духова и од осталих болести које се не могу пребројати, који задобијајући избављење и здравље заједно са нама славе Бога, и теби као захвалност приносимо ове икосе и којим те величамо и славимо твоје напоре, твоја бденија, твоје постове, твоје молитве, борбе са ђаволима и сва твоја добра дела; и због тога ти сви кличемо: Радуј се, блажени и премудри оче Григорије!

Молитва друга преподобном ГРИГОРИЈУ ДЕКАПОЛИТУ

О свети оче Григорије, од свог детињства си се предао Господу, рањен огњем Његове љубави и остављајући сву таштину овога света као смеће, напуштајући такође своје родитеље пратио си Христа свом љубављу својом, волећи га више од свих пролазних добара овога света. Зато што су очи твоје душе осветљене, служио си Христу свом својом чистоћом као анђео у телу и због тога Он те је учинио великим дајући ти дар чудотворства и у твом животу и после смрти, јер је то начин на који Бог велича оне који славе Њега. И од Њега, о блажени, после многих страдања нашао си благодат и милосрђе, јер поставши свет гледаш и анђеоске војске у слатком светлу Свете Тројице. Због тога ти се молимо, светитељу Божији, ове молитве прими од нас, слугу твојих који се надамо помоћи твојој, обогативши се твојим светим моштима, које благодаћу Божијом натапају миомирисом добре вернике. Као посреднику код Бога, приносимо ти ову кратку молитву да нам будеш молитвеник и користан пред Богом, да би били заштићени од видљивих и невидљивих непријатеља, избављени од свих искушења, свих невоља, свих вечних мука које долазе, да нађемо милост на Судњем Дану и да будемо вредни твоје неизрециве доброте, гледајући преслатку светлост лица Божијег славећи Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".