Потрага за лимуном и поморанџама кренула је у 19. веку, када је Џејмс Линд, британски војни хирург, дошао до невероватног открића - скорбут (болест изазвана недостатком витамина Ц, чији се симптоми појављују на кожи, слузокожи, зглобовима) лечи се конзумирањем цитруса.

До тада, лимун се користио искључиво за украшавање и мирис хране, али не и за јело. Након овог отркића, између 1837. и 1850. године, продаја сока од лимуна у Сицилији порасла је са 740 на скоро 20.707 буради.

Фото: Профимедиа

 

Такође, на овом италијанском острву почела је већа култивизација лимуна те се ова воћка садила на преко 26.000 хектара, за разлику од претходног периода, када је лимун растао на само око 7.000 хектара.

Фото: Профимедиа

 

Сицилија је била једна од ретких места у Европи где је било погодно садити лимун, а била је врло плодоносна у томе, захваљући клими и самом положају. За само један хектар, профит је повећан за 60 посто. Из ових разлога, на плантаже лимуна ноћу су почели да упадају лопови, који су крали вредне плодове. Тада, се у целу причу умешала мафија.

Фото: Профимедиа

 

Произвођачи лимуна запошљавали су људе који су штитили усеве, а временом су постали продавци и извозници лимуна. Касније се развила  и делатност заштите рекета, а одмах после тога настала је и криминална организација позната као сицилијанска мафија, односно Коза ностра.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(24седам)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".